Читај ми!

Ђурић: Потребна солидарност с људима на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је приликом посете Народној кухињи у селу Прековце у општини Ново Брдо да кључне речи за Божић треба да буду слога и солидарност.

Марко Ђурић је испред Народне кухиње у Прековцу где се, како је рекао, годишње подели близу милион оброка, опоменуо и подсетио Србију и српски народ "да је солидарност са нашим људима на Косову и Метохији још увек потребна", преноси Танјуг.

Ђурић је рекао да је Влада Србије прошле године донирала 14 милиона динара за народне кухиње и да ће и ове године наставити са финансијском подршком.

"Желим са овог места да пошаљем поруку о неопходности за борбом за наша права која мора да укључи све људе не само на Косову и Метохији већ у целој Србији. Слога и солидарност су кључне речи за Божић 2015.", поручио је Ђурић.

Упитан да каже како најефикасније помоћи корисницима народних кухиња на Косову Ђурић је подсетио на пословицу која каже да ако човека научимо да лови рибу онда ће тај човек бити нахрањен за цео живот, што треба да буде мото у решавању оваквих проблема.

"Нису ти људи принуђени на народне кухиње зато што су лењи или не умеју да раде, они су у народним кухињама данас зато што је њихово отето, што су им фабрике затворене, зато што су прогнани из својих домова", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Епархија рашкопризренска и Влада Србије биће са својим народом непрекидно и у 2015. години, обећао је Ђурић уз нагласак да магацини народних кухиња на Косову неће бити празни.

На Косову и Метохији постоји шест народних кухиња у којима се храни око 2.000 најсиромашнијих и стотинак деце из две основне школе, захваљујући организацији "Мајка девет Југовића" којом руководи Светлана Стевић.

Стевићева је навела да су народне кухиње јако битне за опстанак српског живља на Косову и Метохији нарочито на подручју Косовског поморавља и у Метохији.

Она се захвалила Ђурићу на посети и изразила наду да ће и убудуће посећивати народне кухиње у покрајини.

Што се тиче снабдевености кухиња, она је рекла, да је ситуација јако тешка, брашна и пасуља има до краја јануара али да се нада да ће након посете Ђурића магацини ипак бити попуњени и да ће у 2015. години неометано радити.

У Народној кухињи у селу Прековце код Новог Брда храни се 830 социјално угрожених .

Из Канцеларије за КиМ раније је саопштено да ће у 2015. издвојити додатних 18 милиона динара за потребе народних кухиња које су под окриљем Епархије рашкопризренске и организације "“Мајка девет Југовића"”.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара