Реформска парламентарна година

У протеклој години Скупштина Србије усвојила је 244 акта, од чега 146 закона. За 92 дана заседања, парламент је усвојио готово све реформске законе најављене у експозеу премијера Александра Вучића. Чак две трећине прописа усвојено је по хитној процедури. У Новој години наставиће, кажу, истим темпом, јер реформе не смеју да чекају.

Пошто је пролетос изабрана нова влада, премијер Александар Вучић поручио је посланицима да ће се радити и дан и ноћ.

"Поштовани посланици и вас бих замолио, да заседате дан и ноћ, викендима и празницима како би сте показали народу да смо озбиљни у вези са овим реформама. Јешћете и спавати и умивати се у овој сали али до 15. јула цео свет ће знати да смо спремни да предузмемо све да бисмо испунили оно што обећавамо", рекао је тада премијер Вучић.

Поруку премијера посланици су озбиљно схватили. Радили су и празником и ноћу, а осам месеци касније, најбројнија владајућа већина од увођења вишестраначја усвојила је све владине реформске законе.

Председница парламента истиче да је задовољна учинком посланика, оцењујући да овако није радио ниједан скупштински сазив.

"Потпуно смо посвећени послу који смо себи поставили, а то је да 2018. године Србија усклади све прописе са Европском унијом", каже Маја Гојковић.

Председница парламента напомиње да посланике очекује тешка и захтевна година реформи. Донеће се бројни закони који ће настојати да Србију промене на боље, додаје Гојковићева.

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић сматра да је парламент на адекватан начин пропратио темпо, који је задала Влада. "Влада и парламент су ишли корак даље, а то су прокламовани циљеви и начела Владе", каже Милићевић.

До њих воде донети закони о раду, приватизацији, стечају, изградњи и планирању. Опозиција критикује  и истиче да оно што је брзо је и кусо.

Марко Ђуришић из Социјалдемократске странке истиче да оно што је важније и лошије за грађане је то што се под плаштом реформе доносе закони по хитном поступку без квалитетне јавне расправе.

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић сматра да су у паралменту погажена права опозиције да говори. Увреде и претње су црна слика парламента. Позитивно је то што је скупштина радила и донет је велики број прописа, каже Стефановић.

Ломила су се копља при доношењу медијских закона, прописа о нотарима, буџетској консолидацији. У жестокој расправи чуле су се и увреде.

Од казни за изречене опомене у фонд солидарности слило се 90 хиљада динара, 60 из џепа Зорана Живковића, лидера Нове странке. Вољом грађана посланици бивших парламентарних странака остали су без мандата, али су тражили сталне легитимације.

Неки ће пожелети да у новогодишњим пакетићима нађу доживотне посланичке легитимације. Грађани се надају да у њима нису државничка празна обећања. Шта год да раде посланици, трба да буде успешно и у корист грађана.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара