Читај ми!

Шта очекује Србију на путу ка ЕУ у 2015?

Србија је у протеклој години остварила значајан напредак у европским интеграцијама, а првој половини 2015. је очекује отварање првих поглавља у преговарачком процесу и наставак бриселског дијалога Београда и Приштине о нормализацији односа.

У јануару ове године Србија је формално ушла у преговоре о придруживању ЕУ, и мада нису испуњена очекивања да ће се бар једно поглавље отворити ове године, у Бриселу се очекује да се то догоди током шестомесечног летонског председавања, које почиње 1. јануара 2015, преноси Танјуг.

"Уверавам вас да ЕУ жели да Србија успе на европском путу", рекао је новинарима летонски министар иностраних послова Едгарс Ринкевичс након састанка Савета за стабилизацију и придруживање који је пред крај године одржан у Бриселу.

Он је том приликом, говорећи и у име високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини набројао шта Брисел очекује од Београда у наредној години.

"Очекујемо да се процес нормализације односа са Косовом настави и да се сви постигнути договори примене", указао је шеф летонске дипломатије и додао да Србија треба да настави са структурним реформама и да прогресивно усклађује своју спољну политику са европском.

Државни секретар у министарству спољних послова Италије, која је председавала ЕУ током друге половине 2014, изјавио је након последњег министарског састанка ЕУ ове године да шефови дипломатија ЕУ нису постигли консензус о отварању поглавља.

"Ми се надамо и верујемо да ће се то догодити почетком следеће године", рекао је новинарима Сандро Гоци.

И нови известилац Европског парламента за Србију, Немац шкотског порекла Дејвид Мекалистер је у недавном интервјуу за Танјуг рекао да је отварање првих поглавља "ствар месеци".

Мекалистер, који је на месту известиоца ЕП заменио Јелка Кацина, свој први нацрт извештаја о напретку Србије поднеће Спољнополитичком комитету Парламента 19. јануара, а он цће након два круга дебате са амандманима бити усвојен на пленарној седници у марту.

Танјугови дипломатски извори у Бриселу кажу да ће на инсистирање Немачке и Велике Британије прво бити отворено поглавље 35, које се односи на нормализацију односа са Косовом, а одмах затим и поглавље 32 о контроли јавних финансија.

Уколико Србија уложи додатне напоре на испуњавању обавеза из Бриселског споразума, одлуку о томе министри би могли да донесу на састанку који је заказан за 9. и 10. фебруар, а постоји и шанса да се до половине године отворе и поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе и основна права, кажу исти извори.

У првој половини фебруара очекује се и наставак дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу на коме ће први пут уместо Кетрин Ештон посредовати Федерика Могерини.

У дијалогу ће 8. и 9. фебруара у својству шефа делегације Београда, такође први пут, учествовати премијер Александар Вучић, као и први потпредседник Ивица Дачић, док ће са супротне стране седети нови премијер Косова Иса Мустафа и потпредседник косовске владе Хашим Тачи.

Први месеци долазеће године биће захтевни и за шефицу српског тима за преговоре о придруживању Тању Мишчевић, која је прошлу годину провела координирајући радне групе за процес скрининга, који је технички сложен део припрема за отварање поглавља.

Министарски савет ЕУ је на својој последњој децембарској седници високо оценио припремљеност српских тимова током овог процеса, што је ушло и у званичне закључке тог тела.

Србија је у 2014. успешно завршила скрининг за 26 од укупно 35 поглавља, а Тања Мишчевић је изјавила да ће цео процес бити завршен већ у марту.

Тања Мишчевић је на недавној седници Одбора за европске интеграције Скупштине Србије рекла да коментари Европске комисије на акционе планове за поглавља 23 и 24 говоре о значајном унапређењу, да се иде ка добром крају, али да још треба усклађивати оба акциона плана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара