Читај ми!

Ђурић: Настављамо борбу против независности Косова

Срби на Космету и у Београду показали да су у стању да праве компромисе да би се гледало даље у будућност, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да ће Србија наставити да се бори против једнострано проглашене независности Косова свим средствима које држава има на располагању.

Та борба ни администрацију у Београду ни Србе на Косову не спечава да разговарају са косовским Албанцима и спроводе постигнуте договоре, изјавио је Ђурић у интервјуу за ТВ Мост из Звечана, преноси Танјуг.

Срби на КиМ и Влада Србије су, како је рекао, "шампиони борбе за нормалност, толеранцију, стабилност и поштовање свих споразума на КиМ", а то су, између осталог, доказали спровођењем свега што проистиче из бриселског процеса и учешћем на парламентарним изборима на КиМ.

"Критике за спорост у напретку у тим односима не треба никако да буду управљене на рачун Београда, зато што су Срби на КиМ и Београду показали да су у стању да праве компромисе који су понекад и болни да би се гледало даље у будућност и обезбедила извесност свима нама", објаснио је Ђурић.

Према његовим речима, Београд жели да у наредном периоду помогне да Срби на КиМ буду у стању да сами воде своје послове и да воде рачуна о себи у политичком смислу – односно да имају право вођство, а Влада Србије ће им, као и до сада, пружати сву логистичку, административну и саветодавну подршку.

"Сада први пут имамо људе који седе у покрајинској влади, они јасно и гласно стоје иза става да су покрајински министри и не крију да о својим корацима разговарају са нама у Београду и свим другим релевантним чиниоцима. У многоме зависи од квалитета њиховог рада колико ћемо успети да искористимо шансу која нам се пружила", рекао је Ђурић.

Поводом платформе за КиМ, чије је доношење најавио председник Србије Томислав Николић, Ђурић је истакао да ће она проистећи из континуираниог процеса консултација председника и Владе о свим питањима у вези са судбином српског народа на КиМ.

Дуг списак тема за разговоре

Наредних недеља биће, према његовим речима, много разговора о тактици и начинима да се реше проблеми који су из перспективе Београда и српске заједнице на КиМ горући и важни.

Како је прецизирао, поред формирања Заједнице српских општина, ту су и питања приватне, државне и друштвене имовине, као и питања од значаја за Српску православну цркву.

"Желимо да се реши и питање несталих као и питање интерно расељених лица на којем није довољно урађено. Списак тема за разговоре је дугачак, а постоје и ствари о којима је разговарано када је реч о коалиционом споразуму које нису ушле у писани део текста, али за које је договорено да буду предмет разговора у Бриселу", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, у периоду пред нама формирање Заједнице српских општина (ЗСО) биће кључни предуслов нормализације односа Београда и Приштине, као и Срба и лидера косовских Албанаца, и сви они који дугорочно желе стабилност треба то да уваже.

Према његовим речима, прва тачка коалиционог споразума на којем почива влада у Приштини гласи да ће ЗСО бити успостављена у року од три до пет месеци и то говори колики значај сви који учествују у тој влади придају стварању те заједнице.

"Бриселски споразум није решио сва питања у вези са успостављањем те заједнице, али је јасно омеђио и дефинисао њена извршна овлашћења. Ми желимо да створимо тело које ће, како је госпођа Кетрин Ештон говорила, имати политичку снагу, и сви који су седели на тим састанцима знају одлично шта су се договорили, без обзира на оно што данас говоре у јавности", поручио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ се осврнуо и на неке од најнеуралгичнијих проблема српске заједнице на КиМ, као што су функционисање правосуђа, спор економски развој, незадовољавајући ритам повратка избеглих и интерно расељених и питање путних исправа.

Процес против Оливера Ивановића Ђурић је описао као показатељ извитоперености система и институција на КиМ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара