Читај ми!

Примена више нових закона

У Србији почиње примена више нових закона, међу којима су и измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којим ће се постепено до 2032. године изједначити старосне границе за одлазак у пензију жена и мушкараца.

Примена закона почиње данас осим одредбе о додатном стажу за мајке која ће се примењивати од 1. јануара 2032. године.

Законом је предвиђено да се почев од 2015. до 2020. за по шест месеци на годишњем нивоу повећава старосна граница за одлазак жена у пензију, а од 2020. за по два месеца да би 2032. она била 65 година, односно да би се изједначила са условима за мушкарце.

Минималан стаж за одлазак у старосну пензију задржан је на 15 година. Уведена је опција одласка у превремену старосну пензију са најмање 40 година стажа и 60 година живота, уз прелазни период од 2015. до 2023. године за мушкарце, односно до 2024. године за жене.

Решења из новог антидопинг закона, који се такође примењује од данас, усклађена су са најновијим изменама Међународних антидопинг прописа.

Најважније измене су да се поред досадашњих осам повреда антидопинг правила уводе још две нове повреде, а то су саучесништво и недозвољено удруживање. Нови закон омогућава спортистима да учествују у међународним такмичењима и омогућава да Србија буде организатор.

Посланици Скупштине Србије усвојили су и Буџет за 2015.годину којим су планирани приходи од 924,4 милијарде динара, а расходи 1.082 милијарде динара, као и низ пратећих закона који почињу да се примењују од 1. јануара 2015.

Реч је о изменама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, по којем ће право на субвенције имати газдинства са највише 20 хектара уместо досадашњих 100 хектара.

Изменама Закона о акцизама наплата акциза ће се обављати сваког месеца, уместо на три месеца, што ће омогућити предвидивост у приходима буџета.

Измене Закона о порезу на додату вредност (ПДВ) које су усвојили посланици, укида се обавеза плаћања ПДВ на донације из иностранства, на пример средства ИПА се ослобађају обавезе плаћања овог пореза.

У Скупштини Србије 29. децембра завршено је редовно јесење заседање, а од 16. априла, када је формиран овај сазив парламента, усвојено је 146 закона и 98 осталих аката - одлука и закључака.

Усвојени су системски закони, међу којима су буџет за наредну годину и ребаланс буџета за 2014. годину, сет медијских закона, закони које је упутила Народна банка Србије, о приватизацији и стецају, али и Закон о раду. Од почетка сазива одржана је 31 седница, од тога једна конститутивна, 16 у редовном заседању, осам у ванредном и шест посебних седница. Скупштина је заседала 92 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара