Читај ми!

Србија преузима председавање ОЕБС-у

Ове године Србија председава ОЕБС-у. Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да ће решавање ситуације у Украјини бити приоритет Србије.

Председавање Србије ће формално почети 15. јануара у Бечу, првом седницом Сталног савета Организације за европску безбедност и сарадњу, којој ће председавати министар спољних послова Ивица Дачић, а Министарски савет биће одржан крајем године у Београду, 3. и 4. децембра.

Решавање ситуације у Украјини, засновано на поштовању мировног споразума свих страна, биће приоритет Србије када преузме председавање ОЕБС-у у 2015. години, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић, преноси Танјуг.

Дачић је рекао, како је наведено у саопштењу, да председавање представља велики изазов и прилику за Србију да искористи политичку вољу ка циљевима ОЕБС-а, посебно у вези са постојећом кризом у Украјини, што није било очекивано када је Србија изразила вољу да председава ОЕБС-у пре три године.

"Одговор ОЕБС-а у таквим тешким околностима показује да, када је обдарена неопходном политичком вољом, организација може да употреби своје компаративне предности, да ефикасно допринесе решавању изазова таквих криза и да сведочи о значају ОЕБС-а као регионалном безбедносном аранжману", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија намерава да све своје напоре уложи у проналажење политичког решења тренутних проблема.

Србији ће, такође, приоритет бити рад на дуготрајним сукобима, где ће пренети своје искуство као земља која је изашла из сукоба и која је била у транзицији према демократији.

Дачић је истакао да је Србија посвећена принципима ОЕБС-а, као и транспарентности и ефикасности у раду ка циљевима ОЕБС-а.

Србија је, како је рекао шеф српске дипломатије, спремна да спроведе своје приоритете у све три димензије и да ради на постизању предвиђених циљева, од борбе против тероризма и бољег управљања водама до примене обавеза у области заштите људских права.

ОЕБС-у, први пут од оснивања 1975. године, сукцесивно председавају две земље.

Швајцарска и Србија заједно су поднеле кандидатуру за председавање ОЕБС-у током 2014. и 2015. и формулисале начела сарадње током двогодишњег председавања у документу названом "Принципи сарадње".

Током председавања Србије, ОЕБС обележава 40 година од усвајања Хелсиншког завршног акта, што је прилика да се сумирају резултати до сада учињеног и испита да ли постоји политичка воља за стварање стратешког оквира за деловање ОЕБС-а у периоду након 2015. године.

ОЕБС, чије је седиште у Бечу, делује у три области – војнополитичкој, економско-еколошкој и људској. Њених 57 држава чланица су из Европе, централне Азије и северне Америке и покривају највећи део северне хемисфере.

Организација је основана током Хладног рата као форум за дијалог Истока и Запада под називом Конференција за европску безбедност и сарадњу (КЕБС).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара