Дачић: ЕУ само тражи напредак у дијалогу

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је добра вест да ће дијалог између Београда и Приштине бити настављен почетком фебруара и да ЕУ неће тражити признавање независности Косова, вех само напредак у дијалогу у смислу нормализације односа.

"Премијер (Александа Вучић) ме је обавестио да је наставак дијалога заказан за 9. фебруар. То је добра вест имајући у виду да смо имали паузу у контактима на највишем нивоу због проблема у конституисању Владе у Приштини. Нама је од животног интереса, и то је суштина Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина", рекао је Дачић у интервјуу Радију Слободна Европа, преноси Танјуг.

На питање по којим би законима било могуће формирати Заједницу српских општина Дачић је одговорио да "у Бриселском споразуму стоји да ће се регулатива о свему томе направити у приштинској власти. Неће се правити у Београду".

Према његовим речима, ЗСО ће бити формирана у оквиру правног оквира који ће постојати на Косову.

"То никада није било спорно, зато што смо ми и тада рекли да не инсистирамо на постојању институција Србије, него да сматрамо да неки органи власти српских општина треба да буду формирани на Косову", рекао је он.

"Од тога се сада прави мистификација. Нарочито се прави мистификација да су то постојећи закони који су непроменљиви. Никада није било приче о томе. Услови се договарају. А шта значи услови? Сада се разговара о статуту, разговараће се и о другим темама, не само о Заједници српских општина. Ту су и питање имовине, питање Српске православне цркве, многих других начина финансирања, односно транспарентности финансирања и помоћи која долази из Србије", казао је Дачић.

Он је нагласио да је "Бриселски споразум статусно неутралан, зато што је дијалог био статусно неутралан" и да је "друга ствар што приштинске власти покушавају да свему томе прилазе са принципом афирмације државности, односно да је то питање већ коначно решено".

Дачић је рекао да разуме забринутост председника Србије Томислава Николића у вези са признавањем независности Косова и Метохије.

"Ја сам већ рекао да разумем његову забринутост зато што је Европска унија састављена од 28 држава од којих су 23 признале независност Косова. ЕУ као таква о томе нема заједнички став. Она никада од нас није, нити ће тражити признавање независности као услов за наше европске интеграције. Оно што они траже то је напредак у дијалогу у смислу нормализације односа. То не значи признавање независности", рекао је Дачић.

"Да ли те земље то желе, оне које су признале Косово, па сигурно да желе. И сигурно да у разним контактима дају одредене изјаве које излазе из оквира статусне неутралности Еворпске уније. Зато је забринутост председника Николића потпуно разумљива", рекао је шеф дипломатије.

На питање да ли га је изненадило што Николић помиње да привремене институције на северу Косова не би требало расформирати, Дачић је одговорио: "Ми смо то питање расправљали више пута и јасно смо рекли да сматрамо да наше институције из Србије треба да замене институције Срба на Косову. То је рекла и Кетрин Ештон. Тај процес је узрочно последичан. То је питање прерастања једних институција и људи који у њима раде и прелазак у друге институције које смо ми договорили у дијалогу".

На питање зна ли то председник Николић, Дачић је рекао да "свакако зна, мислим да се његова изјава сигурно не односи на део који је већ договорен".

На питање да ли га је изненадило што Николић помиње референдума у Србији о признавању косовске независности, он је одговорио негативно, "зато што је то стара идеја о којој се причало пре две-три године".

Дачић сматра да "о томе треба да се донесе политичка одлука".

"Видећемо како ће се даље одвијати дијалог, а то је нешто о чему свакако председник Републике и председник Владе треба да разговарају. Премијер ми је рекао да ће се о томе тек разговарати у наредним недељама и месецима", навео је он.

"Оно што мислим да сви треба да знају јесте да ни једна одлука која је до сада донета а била је везана за дијалог у Бриселу, није донета уз несагласности. Односно, за све одлуке је постојао договор и сагласност између Владе и председника Републике. Односно између Томислава Николића, председника Републике, мене када сам био премијер, тадашњег првог потпредседника Владе Александра Вучића и сада председника Владе Александра Вучића и мене као министра иностраних послова и првог потпредседника Владе. До сада је постојао јединствен приступ томе и сигуран сам да ће остати и даље", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара