ВКС: Повреда закона у пресуди Гњиланској групи

Врховни касациони суд прихватио је као основан захтев за заштиту законитости и утврдио повреду закона у ослобађајућим пресудама Гњиланској групи, саопштило је Тужилаштво за ратне злочине.

У саопштењу Врховни касациони суд наводи да је на захтев Републичког јавног тужилаштва, по иницијативи Тужилаштва за ратне злочине, Врховни касациони суд усвојио као основан захтев за заштиту законитости у предмету Гњиланска група.

"Врховни касациони суд је прихватио ставове поступајућег заменика Републичког јавног тужиоца Горана Илића да је правноснажним ослобађајућим пресудама Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду и Апелационог суда у Београду повређен Закон у корист окривљених", додаје се у саопштењу, које преноси Бета.

Инцијатива Тужилаштва за ратне злочине за заштиту законитости поднета је 28. марта.

"С обзиром на то да ни Апелациони ни Виши суд нису пресудили да је реч о кривичном делу ратног злочина како је било наведено у оптужници већ су због чињенице да је унутрашњи оружани сукоб снага СРЈ и ОВК окончан 9, односно 20. јуна 1999. године, ослободили све оптужене припаднике ОВК, без обзира што се све до краја 1999. године наставио напад ОВК на цивилно становништво углавном српске националности, што је за последицу имало смрт преко хиљаду цивила на територији КиМ", наводи се у саопштењу Тужилаштва.

По оптужници Тужилаштва за ратне злочине, после повлачења оружаних снага СРЈ са територије Косова, од почетка јуна до краја децембра 1999. године, у Гњилану и околини убијено је најмање 80 особа.

По тим наводима, најмање 34 лица се води као нестало, а најмање 153 особе су противправно лишене слободе, мучене, а затим пуштене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара