Читај ми!

Вујовић: Остајем у Влади до краја мандата

Министар финансија Душан Вујовић негирао је наводе појединих медија да ће у евентуалној реконструкцији Владе бити смењен и изјавио да остаје у Влади до краја мандата.

"Изгледа да постоји веома много беспослених новинара којима би можда било боље да нам буду пи-ар саветници у Влади него да измишљају приче, изјавио је Душан Вујовић гостујући у емисији "Око", на РТС-у.

Овде можете погледати/преузети емисију Око економије

"Колико ја знам, ово је обавеза још на три године и толико мислим да останем у Влади", рекао је Вујовић.

Говорећи о буџету за следећу годину, Вујовић је рекао да он представља нови почетак и крупан корак ка реформама.

Председник Фискалног савета Павле Петровић похвалио је то што буџет најављује смањење расхода у трогодишњем периоду. Скептичан је, међутим, на који ће начин бити спроведено смањење запослених у јавном сектору и оздрављење јавних предузећа.  

Ако "Србијагас" у јануару и фебруару буде испоручивао гас хемијском комплексу, а да га при томе не наплаћује, то ће бити сигуран сигнал да се буџет руши, изјавио је Петровић.

Петровић је рекао да је Влада најавила да "Србијагас" од 1. јануара неће добијати гаранције, што значи да ће то јавно предузеће убудуће морати да наплаћује испоручени гас од Азотаре, Петрохемије, МСК и Сартида.

Петровић је додао да ће поред овог елемента, тест одрживости буџета бити и то да ли ће у јануару бити решена судбина смедеревске Железаре.

Министар Вујовић је на то одговорио да испоруке гаса у јануару и фебруару нису проблем и да ће у "јануару и фебруару бити лако".

Вујовић је подсетио да је Скупштина јуче усвојила закон о финансирању "Србијагаса" којим се разрешавају стари дугови овог предузећа, постављају здраве основе, и да су то последње гаранције за текућу ликвидност на основу којих "Србијагас" треба да наплаћује своја потраживања и да прави сам своје резерве из ресурса које има.

"Значи ресурсима државе они су напунили Банатски двор и имају сада солидну позицију", истакао је Вујовић.

Министар је навео да Влада тражи решење за четири највеће фирме које "Србијагасу" нису плаћале рачуне и да би тај исход могао бити познат 6. или 7. јануара у случају Железаре или за највише месец или месец и по дана код хемијског комплекса.

Говорећи о структурним мерама које ће омогућити трајне уштеде у наредним годинама, Петровић је рекао да осим смањења плата и пензија, буџет рачуна на отпуштања људи у јавном сектору, као и реформе јавних предузећа, и оценио да ће те мере у наредним годинама омогућити уштеде од 600 до 650 милиона евра годишње.

Прва ствар која, како је рекао, буди зебњу, је да не постоји план где су вишкови, а где мањкови у јавном сектору.

"Мени се чини да Влада сувише велике наде полаже у то да ће људи сами отићи", рекао је председник Фискалног савета.

Он је подсетио да у јавном сектору у наредне три године треба уштедети пет одсто, што чини око 27.000 запослених, али да би према грубој процени у 2015.години око 10.000 људи требало да остане без посла.

"Не постоји план за 2015. годину како ће тај посао бити урађен. Питање Фискалног савета је где је тај план и када ће бити донет", упитао је Петровић.

Министар финансија му је одговорио да се у почетку очекује да ће највећи степен прилагођавања бити постигнут преко природног одлива, тј. одласка људи у пензију, али и у виду преласка људи у приватни сектор.

"Очекујемо да ће неки људи када се мало измени однос плата отићи у приватни сектор", истакао је министар и додао да тренутно у јавном сектору постоје вишкови због високих плата и сигурности које пружа рад у државној управи.

Рекао је и да се очекује натпросечни природни одлив јер постоји велики број људи који се пријављује за одлазак у пензију због промена закона о пензијском осигурању.

"Нема дилеме да ћемо наредне године са минималним напором остварити више него довољне ефекте који су записани у буџету", истакао је минисстар.

Упитан каквом животу грађани Србије могу да се надају у 2015. години, Вујовић је рекао да "човек боље живи и са кором хлеба ако види перспективу".

"Ми смо скочили и надамо се да је овај програм падобран, а не руксак, и надамо се да ћемо сви успети", истакао је министар.

Председник Фискалног савета је рекао да у 2015. грађани неће живети боље јер ће се осетити први удар смањења потрошње, али то је жртва како да би се ствари поставиле на ноге и предупредио суноврат. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво