Читај ми!

Усвојене полазне основе за "Србијагас"

Влада Србије усвојила је Полазне основе за реструктурирање "Србијагаса", на предлог ресорног Министарства рударства и енергетике. Усвојен и Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити од пожара, у јавности познат као "Тамарин закон".

У првој фази реструктуирања, до 30. јуна 2015. године, биће решено правно издвајање делатности транспорта, дистрибуције и управљања тим системима, као и стварање холдинга, како би се "постигао једноставан оперативни модел и ефикаснији начин управљања", наводи се у саопштењу министарства.

"Ово је први и изузетно важан корак ка стварању тржишно оријентисане, профитабилне компаније која ће успешно пословати и то на здравим тржишним основама", истичу у Министарству.

Министар рударства и енергетике Александар Антић је изјавио је да су основни циљеви реструктуирања ЈП "Србијагас" консолидација те компаније, која је од великог значаја за будући развој Србије.

"'Србијагас' ће на тај начин обезбедити сигурност снабдевања тржишта природним гасом, али и повећати инвестициони и развојни потенцијал компаније", истакао је Антић и додао да је План реорганизације усклађен са захтевима Трећег енергетског пакета ЕУ и другим међународним уговорима Србије.

Реструктуирањем "Србијагаса" биће постигнута ефикасност и транспарентност тржишта енергије, односно обезбеђење поузданих и на дуги рок предвидивих услова пружања јавних услуга у трговини, складиштењу, транспорту и дистрибуцији природног гаса, додаје се у саопштењу.

Како се наводи, процес ће допринети једноставним, ефикасним и финансијски здравим тржишним активностима, које ће повећати оперативну и финансијску способност "Србијагаса" да се као јак учесник такмичи на отвореном тржишту.

Влада усвојила Предлог "Тамариног закона" 

Влада Србије усвојила је Предлог закона о оружју и муницији, којим се значајно унапређује систем контроле цивилног поседовања и промета оружја, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити од пожара, у јавности познат као "Тамарин закон". 

Предложеним законом се прописују услови за набављање, поседовање, промет и преношење оружја, чиме се стварају услови за спречавање злоупотреба и побољшање безбедности грађана, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Како преноси Танјуг, предложени су оштрији услови за поседовање оружја и издавање оружног листа, као биометријског документа.

Циљ овог закона је и да се легалним и савесним власницима оружја омогући да га несметано поседују и користе за лов, спорт и колекционарство, стога је предвиђен повлашћени статус регистрованим спортским стрелцима и колекционарима.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити од пожара, којим је предвиђено повећање степена безбедности и ефикаснија контрола објеката јавне намене, првенствено угоститељских и објеката у којима се окупља већи број људи, у складу са иницијативом у јавности познатом као "Тамарин закон".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво