Читај ми!

Мали: О Буџету града 30. децембра

Скупштина града Београда расправљаће у уторак, 30. децембра о Предлогу буџета за 2015. годину који, како је рекао градоначелник Београда Синиша Мали, предвиђа издвајање око 20 одсто за капиталне инвестиције и ни динар новог задуживања.

Гостујући на РТС-у, Синиша Мали је рекао: "Данас је на Већу прошао Предлог буџета, а предвиђено је да се Град идуће године неће задужити ни један једини динар, нове кредите нећемо узимати".

Навео је да је то показатељ да је градска власт на правом путу опоравка градских финансија.

"Оно што је још битније јесте да смо успели да преполовимо буџетски дефицит у односу на прошлу годину, и то је добар резултат наше политике штедње и рационалног понашања у односу на претходну градску власт", рекао је Мали.

Он је додао да је Граду "у аманет" био остављен дефицит од 20,25 одсто, а да је он, у међувремену, преполовљен и да је план да се следеће године он смањи на око шест одсто.

"То показује да смо на правом путу консолидације финансија и да су мере штедње и одговорна политика коју водимо уродиле плодом. У овом Буџету за 2015. годину први пут ће бити издвојено више од 20 одсто буџета за капиталне инвестиције, за поправке и обнову школа, вртића, болница, путева", рекао је градоначелник Београда.

Како је казао, настоји се да се штеди на непотребним трошковима.

Упитан за цену вртића, он је казао да Министарство просвете није још донело правилник и да је одмах након његовог доношења Град спреман да коригује цене сходно том правилнику.

Сада се, како је казао, цене обрачунавају на основу важећег правилника, а Град је спреман да одмах истог дана или сутрадан након доношења правилника коригује цене.

Говорећи о градском превозу, Мали је рекао да се тренутно ради на дефинисању нове тарифне политике.

Како је навео, размишља се о више опција. План ће се прецизније дефинисати наредних дана, а циљ је да сви суграђани буду мотивисани да плате коришћење градског превоза.

"Овако како систем ради сада није добар и немогуће је да немате могућност да покријете основне потребе Градског саобраћајног предузећа", рекао је Мали.

Указао је и да се прави план оптимизације на основу података о броју путника и да ће се он применити на лето идуће године.

Од јануара мање гужви

Мали је рекао да се од јануара очекује смањење саобраћајних гужви у центру града и знатно мање камиона, а да ће наредних десетак дана бити период навикавања на саобраћај на новоотвореном мосту "Михајло Пупин" и да возачи камиона неће бити кажњавани.

Мали је казао да се процењује да ће око 15.000 возила пролазити новим мостом који повезује Земун и Борчу и да ће то бити важна саобраћајница захваљујући којој ће се растеретити град.

Упитан када ће камиони бити преусмерени, градоначелник је рекао да возачи првих десетак дана неће бити кажњавани већ само опомињани да, уместо центром града, иду транзитном трасом преко Пупиновог моста за Зрењанин и Панчево и да ће наредни дани бити период навикавања.

Мали је казао да је проблем то што сама обилазница, односно део од Зрењанинске петље до Панчевачког пута још није завршена, те да зато ту постоји загушење саобраћаја.

"Они морају из правца Панчева да пређу на Пупинов мост. Ту се јављају загушења.
Од јануара ће се видети ефекти, биће мање саобраћаја кроз центар града, знатно мање камиона и гужве и грађани Београда који живе на борчанској страни ће лакше прелазити на новобеоградску страну", рекао је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара