Читај ми!

Скупштина Војводине усвојила Буџет за 2015

Већином гласова, Скупштина Војводине изгласала буџет за 2015. годину, који је за око 3,6 одсто мањи од буџета за 2014. Уочи седнице, трвења у оквиру реконструисане парламентарне већине.

За Буџет је гласало 68 од присутних 80 посланика, а гласова против није било.

Током расправе о Буџету, који износи 62,33 милијарде динара, демократе су оцениле да је он програмски и транспарентан, док напредњаци закључују да је расипнички и одраз неспособности 14-годишње владавине демократа у Војводини.

Буџет Војводине за 2015. годину мањи је за 2,3 милијарде динара или око 3,6 одсто од буџета за годину на измаку.

То је, како је објашњено, последица знатног смањења износа трансферних средстава за плате запослених у образовању, због примене Закона о смањењу зарада.

Планирана издвајања као директна капитална улагања или као подршка општинама и другим институцијама у Војводини, износиће више од 15 милијарди динара.

У 2015. години задужења покрајинског буџета биће смањена за више од 100 милиона динара, а задуживање од 2,08 милијарди динара је намењено за опремање здравствених института у Сремској Каменици, док је дефицит у потпуности покривен из уштеда.

Уочи седнице, поновили су се сукоби унутар реконструисане владајуће коалиције.

Нове варнице појавиле су се пре неколико дана када је председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак најавио иницијативу за смену председника скпштине Иштвана Пастора наводећи да је он издао коалицију.

Пастор је одговорио да у том случају СВМ неће гласати за предложени Буџет.

Ипак, иницијатива за Пасторову смену није стигла, али хоће ускоро, тврде у Лиги.

Бранислав Богорошки из ЛСВ-а рекао је да за ову седницу према скупштинском пословнику није било могућности да се та тачка стави на дневни ред.

За Пастора, напади Лиге су ударци испод појаса. Да је могао и хтео, каже, Чанак би већ предложио његову смену.

"То су спекулације и део политичког турбо-фолка који се одвија месецима. Најавио је и да ће прикупити потписе у четвртак по подне, па до суботе до 10. Имао је 48 сати да се скупи 20 потписа и није успео", истиче Пастор.

Сукоб у коалицији коју предводи, за војвођанског премијера Бојана Пајтића није примаран.

"ДС ће о поверењу Иштвану Пастору гласати у складу са оним што је интерес грађана Војводине, а то је да се улаже у даље запошљавање, да се не погоршавају односи", сматра Пајтић.

Пајтић додаје да је јасно опредељење да се очува стабилност и да на окупу буду сви партнери.

А то што су партнери на окупу, упркос сукобима, за опозициону Српску напредну странку доказ је да владајуће странке у Покрајини занима само гола власт.

"Пастор је подједнако крив, а можда и наодговорнији за ово што се дешава јер он има могућност да изађе из свега овога, али очигледно су привилегије слађе него принципи", сматра Игор Мировић из СНС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара