Читај ми!

Из ИПА фондова 1,5 милијарди евра

У наредних седам година Србији ће из ИПА 2 фондова ЕУ на располагању бити 1,5 милијарди евра, каже министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовића.

Министарка Јадранка Јоксимовић је истакла да је новина то што се средствима ЕУ више неће финансирати појединачни, већ секторски пројекти, преноси Танјуг.

"Циљ је да средства буду намењена оним пројектима који су оцењени као стратешки и који су технички спремни и зрели за финансирање", рекла је Јоксимовић на јавном слушању "Управљање средствима из ИПА II фондова" у Скупштини Србије.

Додала је да ће Србија у наредних седам година учествовати у осам програма прекограничне и транснационалне сарадње.

"Неопходна су два предуслова за успешно коришћење средстава - квалитетан процес програмирања, дакле да се дефинишу приоритети и пројекти", истакла је министарка и додала да је Србија трпела критике да није имала довољно спремних техничких програма и да није било административних капацитета за њихово спровођење.

Јоксимовић је објаснила да ће у наредних седам година, од 2014. до 2020. године, Србији годишње на располагању бити око 200 милиона евра, а да је новина да ће свака земља моћи да конкурише и за додатна средства као једну врсту награде за успешно спровођење пројеката средствима ИПА II.

"Друга новина је да ће се ИПА II у потпуности заснивати на секторском приступу. То значи да ће се уместо финансирања појединачних пројеката, финансирати само спровођење секторских стратегија. То је нови изазов и са њим се суочавају све земље", поручила је министарка.

Подсетила је и да се влада обавезала да до 2018. године испуни све услове, односно у потпуности усклади наше са законодавством ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара