Читај ми!

Нинчић: Консензус у ОЕБС-у највећи изазов

Државна секретарка у Министарству спољних послова Роксанда Нинчић сматра да ће изазов пред Србијом као председавајућом ОЕБС-у бити постизање консензуса међу чланицама те организације.

Роксанда Нинчић је, у емисији Таласање Радија Београд 1, рекла да ће председавање ОЕБС-у бити прилика за Србију да покаже међународној заједници да је земља која решава проблеме, уместо што их генерише.

"Огромна је предност што ми нисмо сврстани ни у један табор, посебно у целој овој причи ОЕБС-а са Украјином", рекла је Нинчић.

Према њеним речима, Косово није тема ОЕБС-а, нити може да буде, јер већина чланица те организације нису признале Косово и јер Косово није на агенди ОЕБС-а.

Нинчић је нагласила да су припреме за председавање почеле пре скоро три године и да неће бити "никакве импровизације".

"Могу да потврдим да је ово једна од најозбиљнијих припрема које смо имали у вези са неким међународним догађајем", рекла је Нинчић.

Бивши шеф српске дипломатије Владислав Јовановић сагласио се да је Србија добро припремљена за председавање ОЕБС-у, али је упозорио да је свеједно очекује "минско поље".

"То је такође за Србију и једно минско поље јер никада до сада није била ситуација тако 'начичкана'. Имаћемо окршај између америчких погледа на украјинску кризу и руских ставова", рекао је Јовановић.

Нагласио је да Србија мора да се држи у центру и да не сме да скреће "ни лево ни десно".

Бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић, који је такође гостовао у Таласању, каже да је председавање ОЕБС-у врућ кромпир, јер је ситауција напета.

"Нама је Косово веома важно и мислим да би требало о томе да говоримо и да ту тему покренемо. Ми себе треба да профилишемо као мирољубиву земљу и ону која штити своје интересе. Ми морамо да се ослободимо тога да увек водимо рачуна шта ће неко други да нам каже зашто смо нешто урадили", рекао је Спасојевић.

Како каже, током председавања ОЕБС-у треба да задржимо средњу линију.

"Ми мислимо да историја почиње од нас и ово није најважнија ствар којој председавамо. Ово треба да искористимо да промовишемо Србију, пре свега и да схватимо колико нам је потребна озбиља дипломатија", поручио је Спасојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара