Тачи: Ускоро наставак дијалога са Београдом

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи најавио је да ће дијалог Београда и Приштине ускоро бити настављен на високом нивоу. Процес нормализације ушао у нову фазу, поручује Тачи.

Хашим Тачи је у интервјуу бечком дневнику Пресе рекао да премијер Вучић и министар Дачић имају добру вољу и додао да у у Бриселском споразуму не сме бити захтева за повратак у прошлост, преноси Танјуг.

Некадашњи косовски премијер указује да је процес нормализације ушао у нову фазу, али да још није дошло до међусобног признавања.

"Дан међусобног признавања ће ускоро доћи, и то ће се догодити током процеса приближавања ЕУ. Политичко руководство Србије је свесно независности Косова", тврди Тачи додајући да је Србија већ "де факто признала Косово".

Каже да се то "догађа на свим нивоима", да косовске институције контролишу читаву државу, да не постоји никакво де јуре присуство Србије на Косову и да су Срби са севера Косова део владе и скупштине.

Тачи се нада и да ће идуће године, по питању признања Косова код преосталих чланица ЕУ, бити "пробијен лед".

Према његовим речима, то што пет чланица ЕУ још није признало Косово је непотребна порука региону, додајући да ниједна европска држава нема разлог да не призна Косово, јер је независност неповратна.

Говорећи о односима са Србијом, Тачи је подсетио да до пре две године није било замисливо да политичари из Београда и Приштине седе за једним столом, а да се сада воде разговори на свим нивоима.

На питање када ће посетити Београд, рекао је да то тренутно не може да каже.

По питању Специјалног суда за ратне злочине на Косову, Тачи је истакао да Косово нема шта да крије и да је том процесу дата пуна подршка, те да ће испунити све своје задатке у вези са тим судом.

Тачи је негирао да је био против суда, већ да је само тражио да ствари буду јасније, сматрајући да није потребно успостављати специјални суд ван Косова.

"Може бити да су поједине особе погрешно деловале, појединци, али наш рат је био праведан. Ми смо били на доброј страни историје и свет је подржао наш ослободилачки рат", одговорио је Тачи на питање да ли страхује да би непријатне ствари могле изаћи на видело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије