Читај ми!

Вучић у Скупштини: Србија 2015. у плусу

Да нисмо кренули са тешким мерама, за шест месеци не би било плата, пензија и не би било Србије, рекао је у парламенту премијер Александар Вучић. Обраћање председника Владе обележено и оштром полемиком са посланицима ДС-а.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да Србију у будућности очекује само бољитак и да у будућности неће више бити смањења плата и пензија.

"Људи су после аранжмана са ММФ-ом и пошто су видели озбиљан програм, разумели да Србија има добар план, разумели су да је крај тешких мера", истиче Вучић.

Обраћајући се посланицима, Вучић је рекао да је његова одлука да се донесе овакав буџет и да он у потпуности преузима сву одговорност и кривицу на себе "јер ће многи да се љуте зато што је буџет овакав какав јесте".

"Хвала грађанима што цене и поштују храброст, а не кукавичлук. Људи у Србији, на крају крајева, увек добро изаберу", каже Вучић. 

Премијер захваљује коалиционим партнерима што су га подржали да се скроји буџет који је једини начин да Србија оздрави.

Премијер поручује да смањење плата и пензија неће нужно трајати три године, те да се запослени у јавном сектору и пензионери могу надати повећању примања чим удео плата у БДП-у падне на седам, а пензија на 12 одсто.

"Наш аранжман са ММФ-ом није орочен на три године, већ на три буџета", каже Вучић.

Смањење учешћа плата и пензија у БДП-у зависи, према његовим речима, искључиво од нашег рада и биће могуће када оспособимо Железару, Топионицу у Бору, ФАП, Азотару, МСК.

"То обични људи треба да разумеју: ако ми будемо радили и зарадили, повећаћемо плате и пензије", каже премијер и додаје да плате и пензије неће бити ниже за 10 одсто већ да ће то бити највише 4,4 одсто.

Премијер истиче и да укупан ниво смањења пензија износи 5,8 одсто, неким и 12, али то је, како каже, мањи број пензионера.

Шездесет одсто пензионера прима исту пензију као до сада.

"Наравно, они којима смо дирали у тај део имају право да буду љути, али они боље од свих разумеју колико су наше мере важне и колико су усмерене на нашу будућност и будућност наше деце", наглашава Вучић.

Вучић каже да су постојала два пута којим је Влада могла да крене: први је лакши и преварантски пут, на ком се народу причају бајке како ће све да буде боље, или, додаје, други пут да се предузму стварне реформе, тешке реформе.

Премијер објашњава да је Влада одлучила да крене другим путем, са тешким суштинским реформама, да би Србија 2017. године имала раст.

Према његовим речима, ММФ предвиђа да ће Србија у 2016. имати раст од четири одсто, а у 2017. раст преко два одсто.  

"Нама је дефицит буџета у периоду јануар–новембар ове године смањен десет одсто у односу на период од прошле године. Бележимо драматичан скок ПДВ-а, што показује борбу против сиве економије. Повећана је наплате акциза. То су све значајни резултати", подсећа Вучић.

Вучић о ребалансу буџета

Говорећи о ребалансу буџета за 2014. годину, Вучић је позвао посланике да усвоје "ребаланс ребаланса" буџета, који је последица чињенице да је остварен вишак пара него што је то ребалансом било предвиђено, односно зато што су приходи повећани, а расходи смањени.

Премијер истиче да то није необично, те да се нада да ће наредне године бити бар четири-пет ребаланса којима ће, како је рекао, Влада моћи да се похвали да има веће приходе него расходе.

"Ми смо ребаланс донели зато што имамо вишак пара него што смо то ребалансаом предвидели, зато што су нам приходи повећани, а расходи смањени. Ми смо због тога поносни и срећни и требало би и сваки грађанин да због тога буде срећан", истиче премијер.

Први човек Владе са чуђењем је констатовао да не може да верује да амбасадори Немачке и САД, на пример, више воле ову земљу него посланици, јер те дипломате позитивније говоре о мерама Владе него многи у земљи.

Премијер истиче да је слушао и о неким претњама притвором и додаје да то, нажалост, говоре они који су 14 месеци држали Горана Кнежевића у притвору само зато што се дрзнуо да се супротстави Бојану Пајтићу, који је затворен јер је почео да смета Пајтићу, а који је правоснажном пресудом ослобођен лашних оптужби.

Вучић је рекао и да ова власт, када хапси, не броји напредњаке и демократе, већ да хапси криминалце.

Премијер је негирао да држава намирује губитке авио-компаније "Ер Србија" и "Србијагаса".

"Ми не покривамо губитке 'Ер Србије', јер 'Ер Србија' није направила губитак, већ Демократска странка управљајући ЈАТ-ом, и ти губици су губици државе. Држава је то само констатовала и мора да их плати", истиче Вучић.

Говорећи о дугу "Србијагаса", Вучић сматра да држава тај дуг мора да намири, иако је и он направљен у време владе Демократске странке, када је Борислав Стефановић био државни секретар.

"Важно је да грађани све то знају", казао је премијер и додао да су дугови намирени и у неким министарствима за струју и телефон, те да све то јасно пише у папирима, и то ћирилицом.

Председник Владе поручује "свима који штрајкују на улицама да их разуме и да зна зашто су и колико су незадовољни, али и да изузећа од смањења зарада неће бити".

Вучић каже да је захвалан грађанима који поштују, разумеју и подржавају рад Владе у овим тешким тренуцима, који, како је рекао, разумеју шта је то што је ова Влада наследила.

Премијер замера претходној власти то што за 12, односно 14 година нису успели да заврше неке пројекте које је ова Влада завршила.

Најављује да су сви ти пројекти – РТБ "Бор", МСЦ, Железара, ФАП, ПКЦ, Пупинов мост – завршени на време.

За топионицу РТБ "Бор" рекао је да је грађена "као Скадар на Бојани", а да је ова Влада тај објекат завршила за свега пет месеци.

Вучић упућује критике на рачун покрајинског премијера Бојана Пајтића рекавши да ништа не ради већ да само пише саопштења и обилази кафиће, док он ради и суботом и недељом, да не иде на "брчкање" и не иде на море.

"Могу да ме мрзе сви, али ја радим за народ", казао је премијер и додао да бим, уместо критике и претњи, опозиција требало да овој Влади честита и каже да је све то добра вест.

Премијер је рекао и да не дозвољава да се вишак пара троши на нешто због чега би ову владу народ више волео.

"Ја им кажем 'нема', јер хоћемо да направимо здраву државу. Већ 2015. ја вам кажем да ћемо бити у плусу. Тражио сам за мандат Владе само две године, а ви сте појели 14 година овом народу и од будућности наше деце. И још нам држите предавање како да се понашамо, а ова Влада постоји осам месеци", рекао је премијер.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара