Ђурић: Слобода на Косову иза решетака

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је слобода на Косову и Метохији иза решетака, док год лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић није на слободи.

Марко Ђурић је у изјави новинарима у Грачаници, коментаришући пуштање оптужених из тзв. Дреничке групе да се бране са слободе, рекао да се на Косову примењују двоструки аршини када је у питању правда и примена владавине права.

"Усудио бих се да кажем да док год Оливер Ивановић није на слободи, да је слобода овде на Косову и Метохији иза решетака. Мислим да је веома важно да се Ивановићу што је скорије могуће омогући да се брани са слободе, да се сваки полтички притисак са овог процеса моментално скине", рекао је Ђурић, преноси Танјуг.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да је важно да сви они који су одговорни за све врсте злочина буду приведени правди, подсетивши да су на Косову и Метохији страдали и Срби и Албанци.

"И док год они који су најодговорнији за то не буду изведени пред лице правде, нећемо имати праве предуслове да целу стравичну страницу из наше заједничке прошлости затворимо", казао је Ђурић.

ЗСО инструмент српског опстанка на КиМ

Ђурић је рекао да је Заједница српских општина (ЗСО) будућност, најсигурнија карта и инструмент опстанка српског народа на Косову и Метохији.

Навео је да коалициони споразум на којем је формирана актуелна косовска влада подразумева стварање ЗСО у периоду од три до пет месеци и да то није обавеза предвиђена Бриселским споразумом, већ обавеза на којој почива Влада у Приштини.

Директор Канцеларије за КиМ је најавио да ће и у наредних неколико недеља бити настављене интезивне политичке консултације око формирања Заједнице српских општина.

"Ми желимо да Заједница има овлашћења предвиђена Бриселским споразумом која су јасна, конкретна, недвосмислена и гарантују српској заједници да у српским општинама у потпуности одлучују о питањима значајним за српску заједницу", казао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је веома важно да Статутом ЗСО буде понуђен одговор на питање на који начин ће села, месне заједнице и насеља, која нису у општинама са српском већином, комуницирати и сарађивати са ЗСО.

"Логично је да, ако се ЗСО стара о питањима урбанизма, развоја пољопривреде и привреде, логично је да то исто ради и у другим срединама и не на уштрб било кога на Косову и Метохији како би се обезбедила будућност", казао је Ђурић.

Желимо будућност људима на КиМ, желимо стабилност и желимо да помогнемо да се то на Косову и Метохији изгради, казао је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара