Николић уручио орден амбасадору Алжира

Председник Србије Томислав Николић примио је у опроштајну посету амбасадора Алжира Абделкадера Месдуу и том приликом му уручио орден Српске заставе Другог степена, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Алжира.

Председник Комисије за одликовања Оливер Антић, који је прочитао Указ и образложење о додели ордена, истакао је да су током мандата амбасадора Месдуе, од 2008. године, "односи између Алжира и Србије доживели нову динамику и суштински су унапређени у свим доменима", преноси Танјуг.

Након прекида од 20 година, подсетио је Антић, обновљен је рад Мешовитог комитета и потписан низ билатералних споразума у области привреде, војних ресурса, пољопривреде, културе, спољне трговине и медија.

Он је додао да су током мандата амбасадора Месдуе реализовани и бројни пројекти у вредности од више стотина милиона евра у домену пољопривреде, грађевинарства, агроиндустрије, а обим робне размене је вишеструко увећан.

Обративши се председнику Николићу са "Ваша екселенцијо, драги пријатељу и брате", одлазећи амбасадор Месдуа је захвалио на, како је рекао, великој части која му је указана доделом ордена.

"Ово одликовање је за мене снажан подстрек да наставимо путем који су наше две земље трасирале у циљу продубљивања наших односа који су обликовани кроз историју, почев од избијања алжирске револуције 1954. године", истакао је Месдуа.

Подсетио је да је бивша Југославија била велики ослонац у ослободилачком рату који је алжирски народ повео како би збацио колонијални јарам, а да је касније, по стицању независности, деценијама учествовала у напорима у циљу развоја Алжира.

"Ово је прилика да Вашем народу још једанпут захвалим на пријатељској и великодушној подршци Алжиру", рекао је Месдуа.

Према његовим речима, односи између Србије и Алжира су у протеклих пет година достигли задовољавајући ниво, мада још не онакав какав су имали '80-их година, али са тенденцијом даљег јачања на добробит наша два народа.

"Сада смо поставили темеље и предстоји нам да истражимо бројна поља на којима наша сарадња може да се остварује", нагласио је он и позвао српска предузећа и стручњаке "који су добродошли у Алжир, да допринесу напорима који се улажу у његов развој".

Месдуа је, такође, оценио да је Влада Србије покренула "важне и одважне, али за Србију неопходне реформе".

"Био сам у прилици да за време свог мандата пратим и будем сведок напретка који је Србија под Вашим надзором и вођством Владе на челу са премијером Александром Вучићем остварила у разним областима", истакао је он, изразивши уверење да будућност Србије може бити само боља.

Према његовим речима, изрази солидарности које су многобројне земље, међу којима је и Алжир, исказале после поплава које су је погодиле нашу земљу у мају, показали су да Србија данас има пријатеље свуда у свету.

У том контексту, Месдуа је најавио да ће, заједно са надлежним српским властима, наредних дана присуствовати церемонији завршетка радова на санацији објекта на реци Раваници у Ћуприји, а да ће слични пројекти ускоро бити реализовани у Ваљеву, Зајечару и Неготину.

"Уверен сам да ће наши односи убудуће добијати на замаху", рекао је он и закључио да ће из Србије понети слику о једном одважном, поносном народу, жељном да напредује и посвећеном пријатељствима сатканим у прошлости.

Након церемоније уручења ордена, председник Николић и одлазећи амбасадор Месдуа су разговарали тет-а-тет, а том приликом је Николић нагласио да је искрено пријатељство обележило билатералне односе Србије и Алжира током Месдуиног мандата и дало немерљив допринос подизању пријатељства два народа на један потпуно нови ниво.

Месдуа је истакао да је упознао Србију и да јој је у тешкој ситуацији у којој се налази потребан човек изузетне снаге као што је Томислав Николић, за кога је рекао да се није променио од када је председник и није променио своје пријатеље, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара