Читај ми!

Николић примио акредитиве амбасадора Канаде

Председник Србије Томислав Николић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде у Београду Филипа Пининигтона. Николић истакао да Србија придаје посебну важност даљем развоју укупних односа са Канадом, на основу заједничких вредности и обостраних интереса.

Поздрављајући канадског амбасадора, председник Томислав Николић је рекао да ступање на дужност амбасадора Канаде има симболички значај, преноси Танјуг.

"Ваше ступање на дужност у години у којој обележавамо век од избијања Првог светског рата има симболички значај и подсећа на историјско савезништво и традиционално пријатељске односе Србије и Канаде", рекао је Николић.

Истакао је да Србија жели успостављање континуираног политичког дијалога са Канадом и очекује да ће бити успостављена пракса редовних контаката високих званичника две земље у циљу међусобог консултовања по питањима од обостраног интереса и интензивирања билатералне економске сарадње.

У том контексту, указао је на то да је у претходном периоду остварен битан напредак у интензивирању економске сарадње Србије и Канаде и изразио задовољство због значајног присуства канадских компанија у нашој земљи.

"Уверен сам да достигнути ниво наших односа, у чијем развоју важну улога има српска заједница у Канади, пружа могућности за још тешњу сарадњу на билатералном и мултилатералном плану, и радујем се заједничком раду на њеном даљем интензивирању", закључио је Николић.

Пинингтон је рекао да се радује даљој изградњи динамичних односа између две земље, заснованих на снажним везама између наших влада, као и ширењу трговинских и инвестиционих односа и личних веза између наших народа.

"Канада снажно подржава демократску и економску трансформацију Србије. Поздрављамо посвећеност Србије европским интеграцијама и у потпуности подржавамо њене тежње ка чланству у Европској унији. Верујемо да ће то обезбедити дугорочни просперитет, стабилност и безбедност народу Србије и читавом Западном Балкану", истакао је Пинингтон.

Такође је изразио спремност за унапређење безбедности и стабилности у региону и честитао Београду на постизању историјског споразума са Приштином о нормализацији односа.

"Са интересовањем ћемо пратити како Србија наставља да игра конструктивну улогу у региону. Радујемо се сарадњи са Србијом у њеној улози председавајуће ОЕБС-у у 2015. години", поручио је Пинингтон.

Нагласио је да су трговински и инвестициони односи Канаде и Србије у успону, па је до данас више од 50 канадских компанија уложило, или је обећало да ће уложити, више од милијарду долара на пољу рударства и енергетике, прехрамбене индустрије, фармацеутике, производње, трговине и информативних и комуникационих технологија.

"То чини Канаду једним од водећих извора инвестирања у приватни сектор у Србији", рекао је амбасадор и истакао да "свеобухватан и систематски приступ српске владе економским реформама, такође, охрабрује потенцијалне канадске инвеститоре".

Пинингтон је додао да ће Канада наставити да подржава и реформе на пољу одбране у Србији кроз учешће српских војника у војним курсевима које организује његова земља, како у Канади тако и у региону.

Подсетио је и на велики допринос Канаде после катастрофалних поплава које су Србију задесиле у мају, као и на историју пријатељства и сарадње између два народа, дугу више од једног века.

"Канада и Србија би требало да наставе да извлаче корист из својих личних веза како би ојачале наше билатералне односе. Снажна српско-канадска заједница може да помогне у обликовању наше заједничке будућности", закључио је Пинингтон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара