Читај ми!

Занијер: Србија погодна за улогу посредника

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер оценио је да Србија, посвећена интеграцијама у ЕУ и с јаким везама са Русијом, може да игра улогу "искреног посредника" у решавању украјинске кризе за време председавања ОЕБС-у.

Ламбрето Занијер је, у интервјуу за Дојче веле, рекао да "помаже" ако неко има добре односе са свима, преноси Бета.

Као пример навео је Швајцарску, која је ове године председавала ОЕБС-у и која се као неутрална земља позиционирала између две стране и покушала да посредује у налажењу решења.

"Мој је утисак да је Србија једнако погодна - веома ангажована на европском путу уз традиционално јаке везе с Москвом. То су позитивни елементи на основу којих Београд може играти улогу искреног посредника", оценио је Занијер.

"То свакако није лако, јер тада добијате притужбе и са десна и са лева. Али тако се ствара простор за некакав допринос", додао је шеф ОЕБС-а.

Занијер је истакао и да ће Србији током председавања помоћи искуство с регионалним конфликтима и њиховим последицама.

"Земља је морала да научи неке горке лекције које сада може да примени у другачијем контексту", изјавио је Занијер.

Позиција председавајућег, оценио је Занијер, доноси важну улогу политичког вођства у ОЕБС-у и представља добру прилику да се дела као медијатор од поверења и да се решавају проблеми који су на столу, посебно у ситуацијама велике поларизације као што је актуелна.

Нова улога на челу међународне организације омогућиће Србији и да се дистанцира од регионалних проблема из перспективе председавајуће државе и олакшати сарадњу земаља региона са Србијом као председавајућом.

Занијер је додао да су недоумице око питања председавајућег за 2015. годину због односа с Косовом отклоњене тако што су се Србија и Швајцарска договориле да на неки начин делују у тандему и тако што ће Швајцарци наставити да се на високом дипломатском нивоу баве регионом Западног Балкана и мисијама ОЕБС-а у том подручју.

Главна тема српског председавања ОЕБС-у ће и даље бити криза у Украјини, а Занијер каже да ће у првом плану бити примена политичког процеса који је почео у Минску, обустава борби, али и повлачење наоружања, размена затвореника и слично.

Кључно је, према његовом мишљењу, да се у међународним преговорима пронађу конструктивна решења која неће понизити ниједну заинтересовану страну.

"Ипак, тешко ми је да замислим такво решење, с обзиром да није вероватно да ће Путин вратити Крим нити да ће Кијев пристати на анексију", изјавио је Занијер.

На питање новинара да ли делове Украјине чека исти сценарио као на Косову, где постоји "нека врста замрзнутог конфликта без коначног решења", Занијер је рекао да има елемената који указују да би проблем могао да остане на столу дуже време.

Занијер је оценио да санкције Русији свакако имају утицаја, али да појачавају поделе у оквиру ОЕБС-а.

"Неке државе чланице су увеле санкције јер тврде да је Русија прекршила темељне принципе", рекао је Занијер, додајући да санкције нису део политике ОЕБС-а и не расправљају се у оквиру Организације.

"Тим питањем ће морати да се баве државе које су увеле такве мере", рекао је генерални секретар ОЕБС-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара