Читај ми!

Завршена начелна расправа о буџету

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о ребалансу буџета за ову годину, предлогу буџета за наредну и пратећим законима. Буџет за наредну годину шанса Србији да изађе из кризе, каже министар финансија Душан Вујовић. Наставља се тренд повећања прихода, истиче Вујовић.

02.00 - После 16 часова расправе, посланици су завршили начелну расправу о буџету.

22.45 - Расправа о буџету и даље траје у српском парламенту. 

18.40 - Посланику ДС-а Драгану Шутановцу одузета реч због, како каже председавајући парламента, бахатог понашања, вређања и кршења Пословника. 

18.30 - Председавајући Скупштине удаљио посланика Нове странке Зорана Живковића, због "уличарског речника". Седница прекинута на пет минута.  

18.15 - Полемика премијера Вучића и шефа посланичке групе ДС-а Борислава Стефановића.

17.55 - Сутра се пушта у рад нова топионица у Бору, најавио је премијер Вучић. Обраћање премијера повремено прекидано добацивањем посланика из ДС-а, којима су изречене опомене.

17.40 - Да нисмо кренули са тешким мерама, за шест месеци не би било плата, пензија и не би било Србије, рекао је у парламенту премијер Александар Вучић

16.30 - Више од 5.000 људи јавило се за добровољни одлазак из предузећа у приватизацији, рекао министар Жељко Сертић.  

16.00 - Посланици ПУПС-а, СПО-а и СДПС-а најавили су да ће подржати предложена законска решења за ребаланс, буџет и пратеће законе.

15.00 - Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић рекао је да та странка неће подржати предлог буџета јер се њим наставља политика штедње грађана, а расипништва државе.

14.30 - У Буџету за 2015. годину нису планиране гаранције за додатна задуживања "Србијагаса" за нове набавке гаса, рекао је министар Александар Антић.  

10.55 - Предлог ребаланса, Буџет за наредну годину и пратеће законе образлаже министар финансија Душан Вујовић. 

10.45 - Расправа још није почела, јер посланици готово пола сата рекламирају повреде пословника. 

10.05 - Почела седница Скупштине Србије.

Министар финансија Душан Вујовић је, oбразлажући Предлог буџета за 2015. годину у Скупштини Србије, рекао да Буџет преокреће трендове, што ће Србији омогућити бољу перспективу за излазак из кризе.

Вујовић је рекао да је ово први пут да се на сваком месту предвиђају уштеде, као и да се мења тренд прихода који почињу да расту, преноси Танјуг.

Буџет, како је прецизирао, предвиђа повећање прихода за 27 милијарди динара – на 924 милијарде динара и смањење трошкова за 27 милијарди динара, на 1.083 милијарде динара.

"Ово је први пут у више година да се предвиђају мањи номинални трошкови у текућој него претходне године. То је за нас велики успех, јер је смањење номиналних трошкова реткост", истиче Вујовић.

Напомиње да је планирани буџетски дефицит за 2015. годину 158,6 милијарди динара, али ако се томе придодају гаранције од 30,7 милијарди динара и остали финансијски трошкови од око две милијарде динара, планирани дефицит буџета за 2015. годину ће бити 191,3 милијарде динара.

"Тај дефицит нема директну упоредиву суму у овој години јер су другачије били класификовани финансијски расходи", истакао је министар.

Један од најзначајнијих трендова јесте тај што се, како је министар указао, од августа преокреће тренд прихода који почињу да расту.

"Тренд наплате кључних пореза, акциза и ПДВ-а је позитиван и превазилази суме које су остварене прошле године, делом због агилнијег рада Пореске управе, а делом што људи схватају да више неће моћи да не плаћају порез, а да никоме не одговарају", подвлачи Вујовић.

Пре образлагања Предлога буџета за наредну годину, министар финансија Душан Вујовић је образложио и Предлог ребаланса буџета.

Напомиње да се ребаланс буџета за текућу годину усваја да би се вратили дугови из прошлости Министарства унутрашњих послова, Управе за аграрна плаћања, виших и основних судова и обезбедила средстава за отпремнине.

Душан Вујовић је рекао да није политичар, али да би се супротставио томе да се дугови, који годинама постоје, не врате сада када се то може.

"Имамо више од 70 милијарди очекиваних уштеда на дан 19. децембра и ребалансом предвиђамо да од тога платимо дугове од пре пет и више година за које раније нисмо имали снаге да их решимо. Нема грешке у обрачуну и ништа се не крије и очекујемо да до краја године буде 170 милијарди", подвукао је министар.

Напомиње да Закон о буџетском систему не дозвољава померања и зато је ребаланс и предвиђен, да би се решило горуће питање.

Реагујући на образлагање министра Вујовића, шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић рекао је да се нови ребаланс Републичког буџета "у последњем тренутку" доноси како би се прикриле грешке које Влада чини, а не како би се уштедело на времену.

Стефановић је на седници Скупштине Србије упозорио и да посланици нису имали довољно времена да се баве свим тачкама које су стављене на заједничку расправу, оцењујући да се тако прикрива све оно лоше што Влада покушава да наметне грађанима Србије кроз Буџет.

Стефановићу је одговорио шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић који је подсетио да је 5. маја 2010. године Скупштина расправљала о 73 тачке дневног реда, а да је 18. октобра 2011. године спојила 37 тачака. 

Подршку Предлогу буџета за идућу годину најавили су посланици СНС-а, СПС-а, СПО-а, Нове Србије, СДПС-а, док ће против гласати ДС, Нова странка, СДС.

Золтан Пек из СВМ-а каже да је ово први Буџет где су неки расходи планирани испод црте: они расходи који се односе на отплату главнице за раније позајмице јавних предузећа.

Шеф посланичке групе Социјалдемократске странке (СДС) Марко Ђуришић изјавио је да једину корист од ребаланса буџета имају припадници Министарства унутрашњих послова и упитао министра финансија зашто су исплаћена заостала дуговања баш припадницима тог министарства.

Лидер Лиге социјалдемората Војводине Ненад Чанак оценио је да криза у Србији није економска, већ политичка, иако ће, како је истакао, половина планираног буџета за 2015. годину ићи на отплату дугова.

Министри о буџету  

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће до краја његовог мандата то министарство измирити све дугове, укључујући и дугове "Телекому" и ЕПС-у.

Министар Вујовић рекао је да је дуг МУП-а према "Телекому" 700 милиона динара, ЕПС-у 470 милиона и да се дугује још 518 милиона динара за комбиновано плаћање јубиларних награда и накнада за превоз службеницима.

Стефановић је новинарима рекао да су ти дугови настали 2009. године, када су линеарно смањена средства за то министарство за 26 одсто.  

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да су некада пензионери и запослени у јавном сектору спремнији да трпе и разумеју мере штедње него што су то медији и посланици, за решавање озбиљних проблема и пропуста из прошлости.

Током дебате о ребалансу и Буџету за наредну годину, министар је у парламенту рекао да ће се у наредне две или три године видети озбиљне промене и поручио посланицима: "Ако добијамо озбиљне похвале са свих страна, немојте да будемо ми ти који ћемо убацивати клипове".

Влада Србије усвојиће на следећој седници план реорганизације "Србијагаса", најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић. Антић је рекао и да у Буџету нису планиране гаранције за додатна задуживања "Србијагаса" за нове набавке гаса.

Иако је у анализи Предлога буџета Фискални савет оценио да ће до средине године морати да се угаси 27.000 радних места, то министри нису прецизирали.

"Појачаћемо током 2015. сам регистар запослених којима располаже Министарство финансија на начин да можемо довољно добро да идентификујемо где су вишкови и проблеми", каже потпредседница Владе Кори Удовички.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин оценио је да је Предлог буџета за 2015. годину усмерен на повећање запослености. Он је новинарима у Скупштини казао да је тренутна стопа незапослености у Србији 17,6 одсто, односно да не ради 739.044 људи, а да је пре две године, за време власти ДС-а, незапосленост била 25,6 одсто.

Буџет Министарства пољопривреде Србије 2015. године износиће 41,3 милијарде динара, што је око 10 одсто мање него ове године, изјавила је министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

Министар спорта и омладине Вања Удовичић рекао је да спорт неће "испаштати" у наредној години, без обзира на све мере штедње које су примењене, јер је 2015. предолимпијска година. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара