Читај ми!

Стојановић: Борићемо се за интересе Срба

Срби нису, нити ће икад бити део проблема, желимо да понудимо конкретна решења, а време ће показати да ли ћемо наићи на добру вољу са друге стране, изјавио је у интервјуу Фонету, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић.

Стојановић је напоменуо да је задатак Срба у власти на Косову да се јединствено боре за своје јасно дефинисане циљеве.

"Свакако да очекујемо добру вољу. Уколико је нема, то ћемо јасно предочити целом свету, да не буде изговора као што је било до сада, да Срби не желе да буду део решења, већ да су Срби део проблема, што нису нити ће икад бити", истакао је Стојановић.

Ми нећемо бити декор. Апсолутно не пристајем да то будемо, поручио је Стојановић и најавио да ће радити оно што је интересу Срба на Косову и Метохији.

Упитан колико ће представници Срба у косовском парламенту и влади бити успешни у заштити српских интереса, Стојановић је одговорио да је њихова успешност заправо питање шта је алтернатива.

"Ми морамо да уђемо ту, да се боримо за своје интересе. Гледали смо како су годинама уназад на многим важним местима седели људи којима заправо није било важно шта ће се дешавати са Србима и због тога смо много пропатили", објаснио је Стојановић.

Наш задатак је да окупимо Србе да буду јединствени и да координирају свој рад, напоменуо је Стојановић, што нису радили до сада, и да на конструктиван начин, не бавећи се највећим политичким темама, јер то није наш задатак, пробамо себи да створимо бољи живот и тиме сачувамо постојање Срба и пребогатог културно историјског наслеђа.

Колико ће представници Срба у томе успети, не зависи само од њих, јер нису пресудан фактор, сматра Стојановић, већ свакако и од политичке подршке међународне заједнице, пре свега ЕУ, али и политичког утицаја Београда.

Према оцени Стојановића, представници Срба, иако су само мали део целог тог система, "имају одређене контролне механизме по основу одређених политичких догађаја који би могли да се десе, измене одређних закона, и те механизме би требало користити у остваривању својих интереса".

Заједница српских општина ће бити најважнија тема, истакао је Стојановић, и сигурно ће се водити велика борба око тога, али је ту и низ других питања везаних за приватизацију, узурпацију имовине и права Српске православне цркве.

"Да ли ће у свету бити разумевања за то тек ћемо видети, да ли ће међу Албанцима бити оних који ће желети да подрже такву политику то ће време да покаже, али мислим да ситуација неће бити тако драстично лоша како сви очекују и мисле", сматра Стојановић.

Нове могућности за бољи живот

На питање да ли постоје несугласице међу српским представницима, Стојановић наводи да је "ноћна мора" било где направити јединство међу Србима, а камоли међу Србима на Косову и Метохији, који су прошли и преживели све и свашта.

Морамо људима да понудимо нову идеју и нове могућности за бољи живот, истакао је Стојановић и превидео да ће јединство Срба бити веће, "ако будемо направили јединство које почиње да даје резултате, да живот буде бољи".

Он не види другог пута, осим пута заједничког јединственог рада и верује да ће се несугласице временом смањивати.

На констатацију да ће у Приштини пажљиво гледати какав однос представници Срба у косовској власти имају са Београдом, Стојановић је нагласио да ће тај његов однос бити најбољи могући.

"Од првога дана су знали, знају данас и знаће увек, да ћу ја имати најбоље могуће односе са Владом Републике Србије и са свим политичким представницима у Београду", рекао је Стојановић.

Ми смо суштински везани, ми смо један народ, Влада Србије је и наша влада и то се никад неће променити, објаснио је Стојановић и прецизирао да се његова осећања, као Србина, не разликују од било ког другог Србина и никада се неће променити.

"Ми смо се овде сачували протеклих 15 година, захваљујући раду Владе Републике Србије и верујем да ће то бити наш главни ослонац и у будућности, истакао је Стојановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара