Читај ми!

Репрограм кредита за Мост на Ади

Одборници Скупштине града Београда усвојили су више одлука, међу којима је и Одлука о репрограму кредита којом се одлаже отплата преосталог дуга за реализацију пројекта изградње Моста на Ади за годину дана, због поплава. Дејана Вујичића именован за вршиоца дужности директора ЈП "Хиподром Београд", на период од шест месеци.

Образлажући одлуку, градски секретар за финансије Слободан Милосавјевић рекао је да је ЕБРД покренула иницијативу за репрограм дуга, а да је то значајно за град с обзиром на то да наредне године има великих финансијских обавеза.

"Отплате главнице по овом кредиту следеће године биће нула динара. Наравно, камате ће бити плаћене унапред", рекао је Милосављевић.

У образложењу одлуке наведено је да су многе београдске општине у мају биле погођене поплавама а штета је санирана средствима из градског буџета, што ће утицати на градску касу у 2015. години.

Град Београд и Европска банка за обнову и развој потписали су 15. јуна 2010. године допуњении уговор о кредиту за пројекат Мост на Ади у укупном износу од 129,6 милиона евра и до сада су све уговорне обавезе на време испуњаване.

Одлуком је предвиђено да ће град Београд зајам уплаћивати у 13 једнаких полугодишњих рата а плаћати камату почевши од 21. јануура 2016.

Шеф одборничке груупе ДС-а Балша Божовић рекао је током расправе да је поносан на то што је једна градска власт почела, а друга завршила изградњу тако важног објекта који представља симбол Београда, као што је то и Пупинов мост који је јуче отворен.

"Важно је да будемо заједно у пројектима који живот значе за грађане. Београд је поносан што има два моста те величине и ниједан град у Европи није успео да оствари такав просперитет као Београд у последњиих десет година", рекао је Божовић.

Одборници су усвојиили и Одлуку о реструктурирању кредита који је Београд узео од Европске банке за обнову и развој, на основу које ће "Београдске електране" и "Београдски водовод и каналлзација" преузети даљу отплату тог дуга, пошто су како је наглашено, солвентна, док ће део дуга ГСП "Београд" и даље плаћати град.

По овој одлуци, део дуга од 5,6 милиона евра преноси се на ЈКП "Београдски водовод и канализација", док ће део дуга од 4,3 милиона евра преузети ЈКП "Београдске електране".

Део дуга у износу од 3,8 милиона евра ГСП "Београда" и даље ће плаћати град јер се то предузеће између осталог финансира из субвенција града.

Одборници ДС-а нису подржали ту одлуку, а Божовић је то образложио тиме што постоји бојазан да ће због те одлуке бити повећање услуга које "Водовод и Електране" пружају Београђанима.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић поручио је Божовићу да ће одговор добити у писаној форми, пошто у том тренутку у сали није био нико од налдежних из области финансија.

Усвојена је и одлука да за одржавање градског грађевинског земљишта, које је у надежности Дирекције за грађевинско земљиште, убудуће задужено ЈП "Градско зеленило", због, како је објашењено, бројних притужби грађана због запуштености тих парцела.

Те површине ће убудуће бити редовно чишћене и уређиване, а тамо где то буде могуће биће направљена игралишта за децу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара