Читај ми!

Лавров: Нема притисака Русије на Србију

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у разговору са Ивицом Дачићем да Москва не врши ни политички ни економски притисак на Србију када је реч о европском опредељењу Београда. Оценио је да је председавање Србије ОЕБС-у велики изазов, али да Београд може да буде фер посредник у решавању конфликата.

"Ми се тиме не бавимо. То је неоколонијалистичко схватање. Сарађујемо у усаглашавању споразума који су узајамно корисни за обе стране и није коректно говорити о политичком утицају", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре у Москви, коментаришући изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел да Русија покушава да изврши политички и економски притисак на Србију, преноси Бета.

Дачић је такође напоменуо да Русија не врши никакав притисак на Србију када је реч о европском опредељењу Београда.

"Никада ни од једног руског званичника нисмо чули предлог или захтев – Европска унија или Русија", додао је српски шеф дипломатије.

Дачић је рекао да се "нажалост, такве изјаве могу чути с других страна", а да Русија добро зна да Србија географски и политички припада европском простору, и да је циљ Београда улазак у ЕУ.

"Те тезе о томе, а често их чујем у Бриселу, да Србија треба да се определи да ли ће ићи у ЕУ или у Евроазијски савез, или у Царинску унију, апсолутно немају никакве везе с реалношћу", рекао је Дачић.

"Потпуно да буде јасно, желимо развој односа са Русијом који не иду на штету ниједној страни", додао је Дачић.

Коментаришући изјаву високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини да Србију не треба увлачити у спор ЕУ и Русије око Украјине, Лавров је оценио да се она вероватно "погрешно изразила".

"То звучи сасвим неевропски и неиталијански, звучи амерички", рекао је Лавров.

Навео је да се Украјина тиче свих држава, а тим пре Србије која је идуће године председавајућа ОЕБС-у, те да је изјава Федерике Могерини "у најмању руку некоректна".

Лавров је оценио да је председавање Србије ОЕБС-у велики изазов, али да Београд може да буде фер посредник у решавању конфликата.

Такође, рекао је да је званични Београд потврдио да ће, када дође на чело ОЕБС-а, радити објективно и непристрасно, преноси Танјуг.

"Полазимо од тога да ће Србија радити на бази оних принципа који су раније усаглашени у ОЕБС-у", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Лавров се такође заложио за јачање и ширење мониторинг мисије ОЕБС-а у Украјини, преноси Тас.

Двојица министара су рекла да подржавају колективну потрагу за јачањем поверења и узајамног разумевања на европском континенту.

Русија ће уважити енергетске интересе Србије

Лавров се осврнуо и на енергетска питања, рекавши да ће се у оквиру пројекта за изградњу гасовода из Русије у Европу узимати у обзир интереси Србије.

"Разговарали смо и о проширењу сарадње у економској сфери, а то се односи и на испоруке руског гаса у Европу", рекао је Лавров.

Дачић је изјавио да је Србија разочарана због ситуације у вези са "Јужним током", јер је много уложено не само економски, већ и политички.

Најавио је да ће председник и премијер Србије, Томислав Николић и Александар Вучић наредних месеци поново разговарати с руским председником и премијером Владимиром Путином и Дмитријем Медведевом о "Јужном току" и испорукама руског гаса, јавља Бета.

На питање новинара о статусу Центра за ванредне ситуације у Нишу, Дачић је рекао да "немају везе с реалношћу" претпоставке да је то војна база, и подсетио да ће хуманитарци из тог центра бити ангажовани у другим земљама само на њихов захтев.

Саставни део споразума о Центру је питање имунитета, односно статуса људи који у њему раде, навео је Дачић и додао да "то није дипломатски статус, већ статус који има особље таквих центара у свету".

"То што је Ивица (Дачић) сада испричао о реакцији Брисела на Центар, управо говори да Брисел врши политички притисак", рекао је Лавров.

Дачић и Лавров су се сложили да би следеће године, када се обележава 70 година од победе у Другом светском рату, ОЕБС могао да организује специјалну манифестацију.

Лавров је честитао Дачићу поновни избор за председника Социјалистичке партије Србије, и пожелео му успех и на унутрашњем и на спољњем плану.

У присуству два министра потписан je Споразум о сарадњи дипломатских академија Србије и Русије.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара