Читај ми!

Синхуа: Механизам "1+16" јача економије држава

Самит Кине и лидера 16 држава Централне и Источне Европе дао је нови подстицај за развој билатералних односа, а представља и погодну платформу за јачање националних економија, чиме олакшава улазак земаља у ЕУ, оцењује кинеска новинска агенција "Синхуа".

Кинеска агенција оцењује да је механизам "1+16" одговарајућа платформа која помаже јачање економија држава, а тиме и олакшава њихов улазак у двадесетосмочлани блок, подстичући процес евроинтеграција, преноси Танјуг.

Не само да нова платформа проширује сарадњу на обострану корист, већ успоставља нови мотор за продубљивање свеобухватног стратешког партнерства Кине и ЕУ, које доноси узајамне бенефите и резултате којима су сви на добити, наводи агенција Синхуа.

Неки би у Европској унији, како даље наводи кинеска агенција, могли да буду забринути због дијалога "16+1", сматрајући га штетним за свеукупне односе Кине и ЕУ.

Агенција подсећа да је 11 од 16 држава региона Централне и Источне Европе приступило ЕУ и да је пет држава као свој циљ поставило чланство у Унији.

"Сарадња земаља Кине и региона може пре да буде подстицај за односе Кине и ЕУ него препрека", истиче кинеска агенција.

Агенција даље оцењује да је самит у Београду, коме је присустовао кинески премијер Ли Кећанг "истакао мапу пута за будућу сарадњу" и да је "нова платформа за сарадњу знатно оснажила политичку вољу Кине и 16 држава за сарадњу".

Синхуа подсећа да је Ли "обећао да ће Кина основати нови инвестициони фонд у износу од три милијарде долара за земље Средње и Источне Европе", као и да ће се проширити сарадња на бројне области - од инфраструктуре до енергије.

"Имајући у виду њен географски значај, Централна и Источна Европа означава суштинску везу за кинеску иницијативу Пута свиле и таква повезаност би заузврат унапредила инфраструктуру ових земаља и оснажила њихов економски развој", наводи кинеска агенција.

Синхуа оцењује да механизам "16+1" може да има улогу мотора за земље овог региона за оживљавање њихове посустале економије и опоравка.

"Растуће економске везе између Кине и ових држава довеле су до трговинске размене вредне 50 милијарди долара, од јануара до октобра ове године, чиме се из бележи раст од 10,1 одсто годишње", навела је агенција.

Кинеске компаније су, како се подсећа, инвестирале више од пет милијарди долара у регион, покривајући области хемијске индустрије, телекомуникација, машинства.

Синхуа је указала на успешност претходно одржаног самита у Букурешту, на коме је покренуто 38 пројеката сарадње, од чега је 80 одсто спроведено, истичући да пројекти на изградњи инфраструктуре мостова, електрана и брзих пруга "теку глатко".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије