Стање на Косову мирно, али не и стабилно

Командант немачког контигента војника на Косову пуковник Зигфрид Цајер оценио је да је стање на Косову, односно у деловима где претежно живи српско становништво, мирно, али не и стабилно.

Пуковник Цајер је у интервјуу за интернет портал немачких снага bundeswehr.de говорио, између осталог, о ситуацију на северу Косова, око Косовске Митровице и на југозападу Косова.

"Тренутно је стање тамо мирно, али не и стабилно.То се последњи пут могло осетити за време утакмице Албанија-Србија у октобру. Незадовољство привредном ситуцијом и етничке напетости чине ситуацију у тим областима тешко предвидивом", рекао је Цајер.

Када је реч о организованом криминалу на Косову, то је, како сматра Цајер, сада као и раније, велики проблем Косова.

Косовска полиција и Еулекс спроводе редовно операције против организованог криминала, "често са скромним успехом", признао је Цајер.

Говорећи о централним темама и пројектима 39. контигента за 2015. годину, Цајер је навео и редуковање трупа и објаснио да то, међутим, зависи од развоја ситуације.

Нагласио је да војници Бундесвера, као и раније, имају добар углед међу већином становништва Косова.

"Насупрот томе, расположење у народу није добро. Незапосленост је преко 50 одсто, код младих људи и већа. Просечна плата је око 300 евра. За многе нема видљивог напретка", указао је командант немачког контигента Кфора.

Говорећи о сарадњи са косовским сигурносним снагама, Цајер је нагласио да се та сарадња обавља пре свега са Косовским безбедносним снагама (КСФ) у области логистике.

Немачки пуковник је, такође, навео да НАТО организација НЛАТ саветује Косовске безбедносне снаге у различитим питањима.

Тренутно нема директне сарање са косовском полицијом у области образовања, рекао је Цајер и нагласио да се сарадња са косовском управом одвија без проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије