Читај ми!

Немачка штампа о Самиту у Београду

Пекинг привлачи партнере јефтиним кредитима за пројекте које ће реализовати у сопственој режији, а "зов милијарди" Пута свиле осваја уши у "економски сушној" чекаоници Европске уније, пише немачка штампа о самиту у Београду.

То је догађај какав би се свидео Јосипу Брозу Титу: шефови влада из 16 европских земаља, стотине делегата, 1.200 представника из преко 500 фирми, више од хиљаду новинара. И кинески премијер, пише минхенски Зидојче цајтунг, преноси Танјуг.

Лист наводи да је европским државама на самиту у Београду у изглед стављено укупно десет милијарди долара за евентуалне енергетске и инфраструктурне пројекте.

"Српски домаћини са премијером Александром Вучићем на челу прострли су уваженом госту црвени тепих, и не само то. Ли Кећанг ће отворити мост преко Дунава и постати почасни грађанин Београда. Слично као током посете руског председника Владимира Путина у октобру, и сада економски танки Срби извлаче све могуће симболе почасти како би мотивисали високог госта и његове шефове фирми на инвестиције", пише немачки дневник.

Београдски дописник листа Флоријан Хасел у тексту укратко објашњава ситуацију Србије и околних земаља: високи дугови, заостала привреда, масивна бирократија.

"У јеку кризе, из Европе тешко или никако стижу кредити и инвестиције. Стога ни Вучић ни његов мађарски колега Виктор Орбан не крију да морају да се окрену Пекингу како би добили две милијарде евра за брзу пругу измеду Београда и Будимпеште", наводи се у тексту и додаје да "наравно, Кинези не долазе као добри Самарићани".

Како се објашњава, код оних десет милијарди које је поменуо Ли Кећанг реч је о инфраструктурним пројектима на којима ће бити упослене кинеске фирме.

"Али и очекивани исход састанка у Београду је рециклиран: јер кинески премијер је и новембра прошле године у Букурешту помињао кредитну линију од десет милијарди. Тада је најавио да ће ове године почети градња брзе пруге Београд–Будимпешта. Сада се говори да ће најраније средином следеће године бити готова студија изводљивости...", пише лист.

Хасел у дужем коментару о истој теми пише да у Србији, која није чланица ЕУ па Брисел не може да надгледа тендере, критичари замерају да се пројекти са Пекингом закључују уз спречавање конкуренције и да од тога домаћа привреда мало профитира.

"Ту је паралела са поступањем Русије код – у међувремену пропалог – гасовода 'Јужни ток'. Ни ту није било говора о транспарентности, и ту су на корупцију указивали трошкови који су били далеко изнад европског нивоа. Још више корупције – то је последње што треба међународно заосталим земљама средње и источне Европе, уколико желе да се прикључе остатку Европе," указује се у тексту.

Додаје се да је Европска унија довољно моћна да заустави пројекте који нису у складу са њеним правилима, као што је то било у случају "Јужног тока".

"Региону требају инвестиције, али ЕУ мора широм да отвори очи", закључује се у чланку Зидојче цајтунга.

Посао за кинеске фирме, али без политичких услова 

Штутгартер цајтунг свој дописнички текст из Београда почиње цитатом из булеварског листа Ало, где пише да је самит највећи политички спектакл у Србији још од Титове сахране.

Као и на претходним састанцима у Варшави и Букурешту, како наводи лист, и овде су у центру пажње настојања Кине да привредном сарадњом такође ојача и политички утицај у региону.

"Пекинг привлачи партнере јефтиним кредитима за пројекте које ће реализовати у сопственој режији. Зов милијарди Пута свиле осваја уши у економски сушној чекаоници Европске уније, али и у кризним чланицама попут Мађарске. (...) Кредити и финансијска помоћ ЕУ, САД или Светске банке не могу да покрију огромне потребе и често се додељују под строгим условима. Наде које су пре свега Србија и Мађарска уложиле у Русију доживеле су тежак ударац након што је шеф Кремља Владимир Путин објавио крај престижног пројекта 'Јужни ток'. Тако у рањеном региону средства из Кине постају више него добродошла", додаје штутгартски лист.

Самиту у Београду текст посвећује и швајцарски Ноје цирхер цајтунг.

"Главни циљ Кине је вероватно стварање нових тржишта и скраћивање рокова испоруке извозних добара. Ли је први кинески премијер који је посетио Београд након 28 година", пише овај лист и констатује да Пекинг давање кредита готово никада не везује уз политичке услове, али да кредитиране земље морају да прихвате да домаће фирме добију тек делић посла.

"Кина је атрактивни партнер за владе Западног Балкана између осталог и зато што њихово приближавање ЕУ иде траљаво. Још увек важи изјава новог председника Европске комисије Жан-Клод Јункера да у наредних пет година ЕУ неће примати кандидате", наводи се у тексту и додаје да је Србији из Брисела поручено да је неопходна даља нормализација односа са Косовом и да се не гледа благонаклоно на однос са Русијом, преноси немачки радио Дојче веле писање немачке и штампе на немачком језику о Самиту у Србији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара