Читај ми!

Расправа о амандманима

Посланици Скупштине Србије разматрали су укупно 586 амандмана на сет финансијских закона, које је у скупштинску процедуру упутила НБС. Предлог буџета за 2015. годину стигао је у парламент.

21.40 - Завршена дванаесточасовна расправа о појединостима на финансијске законе. Сутра гласање о свим тачкама текућег заседања.

19.50 - Због великог броја амандмана расправа ће трајати до дубоко у ноћ, па ће се гласање обавити сутра, јавља извештач РТС-а. 

12.00 - Закони по хитном поступку због усклађивања са ЕУ, рекла је вицегувернер Диана Драгутиновић. 

10.50 - Посланик Социјалдемократске странке Јанко Веселиновић затражио паузу док не дође у салу гувернер Јоргованка Табаковић. 

10.05 - Почела седница парламента на којој ће се расправљати о амандманима на сет финансијских закона. 

После скоро 12 сати расправе посланици Скупштине Србије завршили су претрес око 600 амандмана на сет финансијских закона које је упутила Народна банка Србије, а седницу настављају сутра претресом амандмана на две последње тачке дневног реда, након чега се очекује гласање о тим законским решењима.

Парламентарци ће сутра расправаљати о амандманима на Предлог закона о измени и допуни закона о извршењу и обезбеђењу који је поднела група од 131 посланика, као и о листи кандидата за избор једног члана Националног просветног савета, који је поднео одбор за образовање.

Скупштински одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава одлучио је да прихвати два и предложи један амандман на сет финансијских закона чији је предлагач Народна банка Србије.

На предложене законе о осигурању и платним услугама упућен је највећи број амандмана - на први 313, а на други нешто мање - 248 амандмана.

На измене Закона о заштити корисника финансијских услуга посланици су уложили 21 амандман, а на спречавање прања новца и финансирања тероризма шест.

Вицегувернер НБС Диана Драгутиновић рекла је да је разлог за хитно усвајање закона о осигурању и о платним услугама усклађивање домаћих са прописима Европске уније.

Драгутиновићева је на седници парламента рекла да већина амандмана, када је реч о Предлогу закона о осигурању, има исто образложење.

Истакла је да су посланици имали довољно времена да се припреме за расправу о два нова закона.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић рекао је да је та партија на Предлог закона о осигурању поднела 281 амандмана за захтевом "брише се", истучући да сви чланови закона треба да се бришу због непоштовања Народне скупштине.

Павићевић је критиковао начин на који је гувернер Јоргованка Табаковић приступила тим законима, шаљући их на усвајање по хитном поступку. 

Посланик -СДС-а Јанко Веселиновић затражио је од председнице Скупштине Маје Гојковић да прогласи паузу док у парламент не дође гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Маја Гојковић му је одговорила да "неће дати паузу ни случајно" и да ће се наставити са редовним радом јер вицегувернер Диана Драгутиновић која је присутна на седници има право да брани мишљење о амандманима. 

На предложени закон о платним услугама амандман је уложио и посланик странке Зелени Србије Иван Карић у којем је навео да би усвајање те измене довело до друштвено одговорног понашања према заштити животне средине.

Према подацима НБС од 30. септембра ове године, од укупно 8.671.761 клијената у банкама, њих 12,5 одсто, односно 1.085.998 својим рачунима приступа преко рачунара и интернета.

Сходно наведеном, додаје се у образложењу амандмана, 7.585.763 клијената банака, односно преосталих 87,5 одсто, мора, према предлагачу закона, да буде обавештено достављањем штампане информације на папиру.

Уколико се претпостави да сваки клијент има најмање три рачуна у свакој банци - текући и девизни рачун и платну картицу, уз обавезне копије долази се до обавезе штампања 243.862.860 листова папира.

Посланици ће сутра гласати о гласати о свим тачкама дневног реда, међу којима је и један "посланички" закон који су упутили напредњаци - о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, као и о кандидату за члана Националног просветног савета.

Гласаће се и о изменама Закона о девизном пословању, заштити корисника финансијских услуга, о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара