Читај ми!

Вучић са Орбаном

Пројекат изградње брзе пруге Београд-Будимпешта је економски веома важан пројекат за Мађарску и Србију, закључено на састанку двојице премијера Александра Вучића и Виктора Орбана. Поручују да изградња пруге има и историјски значај.

Српски премијер Александар Вучић састао се јутрос са шефом мађарске владе Виктором Орбаном. То је још један у низу билатералних састанака у оквиру Трећег састанка шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Изградња пруге Београд-Будимпешта има и историјски значај јер интеграција региона није само дипломатска фраза већ значи предузимање конкретних корака за повезивање земаља региона, што овај пројекат омогућава, закључено је на састанку председника Владе Србије Александара Вучића и председника Владе Мађарске Виктора Орбана.

Током другог дана Самита премијера Кине и земаља Централне и Источне Европе двојица премијера разговарала су о реформама које српска влада спроводи, о економској ситуацији у региону и односима две земље који су на највишем нивоу, саопштила је владина канцеларија за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић нагласио је да су односи Србије и Мађарске, односи пуни поверења, да ће пројекат брзе пруге Београд-Будимпешта, који је од кључног значаја за обе земље, те односе додатно ојачати.

"Посвећени смо овом пројекту. Наш циљ је да студија изводљивости и сви пројекти буду завршени до јуна следеће године како би пруга била изграђена до јуна 2017", истакао је Вучић.

Председник мађарске Владе честитао је српском колеги на храбрости за спровођење мера фискалне консолидације и истакао да је то велика шанса за Србију да се врати на прави пут, пут успешних земаља. "Добро је имати успешне суседе јер то нашу сарадњу и наше могућности за спровођење заједничких пројеката чине још лакшим и бољим", истакао је Орбан.

Двојица премијера разговарали су и о сарадњи у области пољопривреде, већем учешћу мађарских компанија на српском тржишту, као и сарадњи полиција две земље, наводи се у саопштењу. 

Александар Вучић се, осим са Орбаном, састао и са премијером Македоније Николом Груевским са којим је такође разговарао о прузи. Вучић се, након тога, састао и са албанским премијером Едијем Рамом.

У хотелу "Хајат" потом је одржан и мултилатерални састанак Вучића, кинеског премијера Ли Кећанга, мађарског премијера Орбана и премијера Македоније Груевског.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије