Читај ми!

Вучић: Грађани ће осетити користи од Самита

Премијер Србије Александар Вучић каже да је задовољан данашњим разговорима у оквиру Самита премијера Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе. Премијер Кине Ли Кећанг истакао је да је Кина спремна да повећа инвестиције у земље Централне и Источне Европе.

Србија је имала част да овај велики Самит организује, рекао је премијер Вучић на заједничкој прес-конференцији са кинеским премијером Ли Кећангом, после пленарне седнице Самита у Палати "Србија".

"Пронашли смо заједнички језик за решавање нагомиланих економских проблема, пре свега у области инфраструктуре, саобраћаја, енергетике и туризма", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је договорена изградња пруге Будимпешта–Београд, која би касније требало да се прошири и до Македоније и Грчке, што су одличне вести за Србију.

"Разговарали смо и о другим пројектима, не само о Термоелектрани 'Костолац', већ и о изградњи индустријске зоне, лука, саобраћајних чворишта, довођењу кинеских компанија", рекао је Вучић и истакао да је задовољан резултатима разговора, који ће се наставити и сутра.

Српски премијер је рекао да је имао и билатералне разговоре са премијерима других држава учесница Самита и да су и оне пронашле интерес у данашњем скупу.

Истакао је да ће и са тим државама бити потписани одређени споразуми, међу њима и са Албанијом, са којом ће бити потписан споразум о прихватању возачких дозвола.

Вучић је истакао да је веома поносан што се Србија показала као добар и успешан организатор Самита.

Захвалио је кинеском премијеру Лију што је Србији учинио част да буде коорганизатор скупа, истакавши да је уверен да ће сарадња са Кином и кроз механизам "1 + 16" донети много тога доброг земљама у региону и грађанима.

Премијер је захвалио и другим учесницима Самита због доласка у Београд. "Што се Србије тиче, ми смо веома задовољни. Сигуран сам да ће грађани Србије осетити значајне користи од договора који су данас постигнути", рекао је Вучић.

Кина спремна да повећа инвестиције

Премијер Кине Ли Кећанг је, на конференцији за штампу, рекао да су присутни лидери подвукли да сарадња са Кином има велики потенцијал.

Сарадња Кине са регионом Централне и Источне Европе је у сагласности са процесом европске интеграције и правним оквирима ЕУ, истакао је Ли.

"Кина може да пружи опрему и финансијску подршку у изградњи инфраструктуре и то може да помогне Европи у успостављању јединственог тржишта и олакшати проширење ЕУ", поручио је Ли.

Напоменуо је да су на Самит позвани и посматрачи из ЕУ, што показује да је сарадња Кине са овим регионом, део сарадње Пекинга са Унијом. Ли је изразио наду да ће сарадња Кине и земаља Централне и Источне Европе допринети миру и стабилности у целом свету.

Према његовим речима, земље ЦИЕ имају велике потребе за развојем инфраструктуре, што је област која доноси и велике инвестиције, а уједно и побољшање окружења.

Кина, како је нагласио, има довољно капацитета управо за такве послове, и спремна је да отвара производне погоне у региону Централне и Источне Европе.

Сарадња Кине и региона је од обостране користи, подвукао је Ли. Премијер Кине је указао да је на Самиту у Београду разговарано и о образовној, културној и туристичкој сарадњи.

Идућа година, како је нагласио, биће година промоције туристичке сарадње, истакавши да сваке године 100 милиона туриста из Кине борави у иностранству, при чему се нада да ће један број посетити и земље Централне и Источне Европе.

Такође, Кина је спремна да додели више стипендија студентима из Централне и Источне Европе, како би размена између држава била и у области знања језика. Ли је рекао да је пожелео да научи српски током посете Београду.

На крају, најавио је да ће Кина бити домаћин Четвртог самита шефова влада Кине и Централне и Источне Европе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара