Читај ми!

Самит "Кина плус 16" у Београду

У Београду се одржава Трећи самит шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

19.45 – Завршена пленарна седница. Српски и кинески премијер говоре на прес-конференцији у Палати "Србија". 

19.15 – Премијери Црне Горе, Летоније и Литваније оценили су да између држава ЦИЕ и Кине постоји висок и квалитетан ниво сарадње.

18.50  Премијери Румуније, Албаније, Словачке и БиХ истакли су значај сарадње региона са Кином, оценивши да је кључно осмислити добре пројекте и ефикасно их применити.

18.30  Премијери 16 земаља говоре на пленарној седници Самита, после чега ће председници српске и кинске владе одржати прес-конференцију.

17.55  Кинески премијер: Постигнут договор о модернизацији железнице између Београда и Будимпеште.

17.45 – Задовољство ми је што је Самит уједно и историјска посета кинеског премијера Србији после три деценије, рекао српски премијер, отварајући Самит "1 + 16".

17.37 – Учесници Самита шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе направили су, традиционално, заједничку фотографију у холу Палате "Србија".

Састанак шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе одржава се у Палати "Србија". Премијер Србије Александар Вучић је, отварајући Самит, поручио да државе Централне и Источне Европе треба да омогуће погодан амбијент за реализацију нових пројеката и захвалио на подршци Кине.

"Задовољство ми је што је овај састанак уједно и историјска посета кинеског премијера Србији, после три деценије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе представља доказ политичке храбрости да регион, који је био затрован насиљем и ратовима, крене напред.

"Поносан сам што је Србији поверена улога домаћина Самита који окупља земље Европе као незаобилазан механизам сарадње у региону, а то што је Кина покровитељ скупа, даје му и глобални значај", рекао је Вучић на отварању Самита.

"Београдски сусрети ће допринети преплитању регионалног и глобалног, разумевању Истока и Запада и прожимању заједничких интереса", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија већ предузела мере за визне олакшице са Кином, што сматра подстицајем за лакше кретање људи и импулсом сарадње.

"Поносан сам на пројекат брзе пруге ка Мађарској, што ће бити кичма модерног саобраћајног повезивања", рекао је премијер о захвалио Кини на подршци да седиште Координационог тела за инфраструктуру буде у Београду.

Поручивши да је чланство Србије у ЕУ стратешки циљ, Вучић је рекао да то подразумева ширу сарадњу са суседима и остатком света.

"Пруга за две године"

Кинески премијер Ли Кећанг је, обраћајући се учесницима Самита, рекао да је постигнут договор о модернизацији железнице између Београда и Будимпеште и најавио да ће се настојати да буде изграђена за две године.

Кинески премијер је поручио да је његова земља спремна да својом технологијом и знањем помогне развој у земљама Централне и Источне Европе, у првом реду доприносећи отварању нових радних места и унапређењу инфраструктуре.

Ли је рекао да је један од циљева сарадње изградња нових коридора, развој инфраструктуре. "Земље ЦИЕ имају добре луке и ауто-путеве. Ако бисмо их повезали могли бисмо да добијемо копнено-поморску експресну линију између Кине и Европе, чиме бисмо осигурали ниже трошкове", додао је Ли.

Према речима кинеског премијера, модернизација железничке пруге од Београда до Будимпеште биће завршена за неколико година. "Добићемо модерну и брзу железничку конекцију", рекао је Ли.

Следећи Самит можда у Кини

Кинески премијер је, на крају пленарне седнице, најавио да би наредни Самит Кине и земаља ЦИЕ могао да буде одржан идеће године у Пекингу, а премијер Србије се нада да ће данашњи разговори допринети бољој будућности држава и грађана региона.

Закључујући данашњи састанак у Палати "Србија", Вучић је рекао и да се нада да ће разговори омогућити налажење конкретних решења за инфраструктурне и економске проблеме, што ће привреде земаља региона учинити одрживим.

"Нема сумње да ћемо у будућности имати боље програме и планове, као и да ће их бити више. Сигуран сам да ћемо наћи конкретна решења за наше инфраструктурне и економске проблеме и да ћемо моћи да побољшамо стање наших привреда", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је сигуран да ће земље ЦИЕ са пријатељима из Народне Републике Кине и компанијама те земље моћи да омогуће својим земљама да ураде нешто боље за своје друштво.

"То ће истовремено омогућити да наше привреде у региону буду одрживије, а за то је потребна политичка стабилност. Све ћемо учинити да то обезбедимо", закључио је Вучић.

Ли је рекао да већ размишља да се следећи Самит одржи у летњој палати последње кинеске династије, која има један мост и 17 холова, односно салона.

"Већ сад размишљам о механизму "17 плус 1" и то треба да буде симбол наших веза. Тај мост треба да буде једно средство за све ове земље које обећавају много и које очекујем наредне године", поручио је Ли.

Након што је саслушао обраћање свих премијера учесника, кинески премијер је рекао да су га они инспирисали и додао да та сарадња треба да буде различита и на више нивоа.

Сарадња с Кином – предност за цео регион

Премијери Румуније, Албаније, Словачке и БиХ истакли су значај сарадње региона са Кином, оценивши да је кључно осмислити добре пројекте и ефикасно их применити.

Премијер Румуније Виктор Понта поручио је на Самиту да је регион постигао добре резултате од прошлогодишњег Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе, истакавши да треба успоставити нове циљеве за будућност.

"Било је добрих и великих енергетских пројеката са кинеским компанијама. То је веома важан резултат који је постигнут. Треба радити на новим и визионарским пројектима", поручио је Понта.

Премијер Албаније Еди Рама захвалио се шефу српске владе на "срдачној добродошлици", као и кинеском премијеру на инспиративном говору.

Рама је истакао да је отворено ново поглавље у региону и да је неопходно да то буде поглавље просперитета. Реформе широм региона су, како је истакао, предузете, оне су болне и тешке, а земље немају више неопходне капацитете.

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда казао је да трећу годину заредом има част да буде на састанку са циљем јачања сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Премијер Словачке Роберт Фицо говорио је о планираним пројектима које та земља има са Кином, наводећи да ће, између осталог, заједно градити и хидроцентралу у Словачкој.

Фицо је предложио да 2015. година буде проглашена за "туристичку годину" и да се у региону повећа број кинеских туриста, као и да се градови Европе братиме са градовима у Кини.

Европи неопходна сарадња са Кином

Премијер Мађарске Виктор Орбан оценио је, у свом обраћању, да је регион Централне и Источне Европе регион који има велику перспективу, са већим степеном раста од остатка континента, што је охрабрујуће.

ЕУ, како је нагласио, требало би да схвати да би направила огромну грешку ако не би ишла у стратешку сарадњу са најразвијенијим земљама у свету.

Премијер чешке Бохуслав Соботка рекао је да је сарадња између земаља региона веома важна и да је та земља спремна да развија односе са земљама учесницама Самита.

Соботка је истакао да је Чешка веома заинтересована да следеће године буде домаћин Самита Кине и 16 земаља у Прагу, и да та земља буде пункт у којем ће се сусрести Исток и Запад.

Потпредседница Владе Хрватске и министарка спољних и европских послова Весна Пусић изјавила је да је свима у интересу развој сарадње између земаља ЦИЕ и Кине која ће створити одржив привредни раст, поручивши да она треба да буде комплементарна са укупном сарадњом Кине и ЕУ.

Пусићева је, обраћајући се учесницима Самита, оценила да је земљама у региону потребан "нови пролећни ветар који ће отворити нове могућности" међусобне сарадње истакавши да укључивање Кине у тај однос представља значајан нови искорак.

Потпредседница Владе Бугарске Данијела Бобева изразила је наду да ће "Београдски састанак" дати велики допринос јачању даље сарадње 17 земаља и бити од велике користи за будуће генерације.

Динамична сарадња Кине и земаља ЦИЕ

Односе Црне Горе са Кином и свим земљама Централне и Југоисточне Европе, карактерише висок и квалитетан ниво свеукупне сарадње, а годишњи састанци шефова влада формата "16 + 1" већ су постали препознатљиви као транспарентни и фокусирани на одабране, актуелне и пословно оријентисане теме и пројекте, поручио је црногорски премијер Мило Ђукановић.

Премијерка Летоније Лаимдота Страиујума изразила је захвалност домаћинима на организовању састанка и Кини на иницијативи да се одржава дијалог и промовише сарадња у формат "16 + 1".

Премијер Литваније Алгирдас Буткевичијус рекао је да је Србија кредибилна држава, да се развија добра пословна клима, истакавши да постоји велики потенцијал за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Премијер Македоније Никола Груевски изјавио је да је данашњи састанак значајна платформа за разговоре о потенцијалима региона, као и реализацију значајних инфраструктурних, индустријских, енергетских, туристичких и осталих пројеката.

Потпредседник пољске владе Томаш Сијемоњак оценио је да формат "16 + 1" у огромној мери доприноси добрим односима Европе и Кине и да је важан и за глобални развој.

Сам Самит и стратешко партнерство ЕУ и Кине представљају нашу политичку опредељеност и доприносе безбедности у нашем суседству, рекао је он и нагласио да се норме међународног права морају поштовати и да сви морају да раде на мирним односима између свих земаља.

Председник Владе Словеније Миро Церар истакао је да Кина и ЕУ имају исте циљеве, а да је мисија влада учесница Самита тражење додатних могућности да се развија сарадња, као и да се државе заједно суочавају са изазовима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара