Ли са Ђукановићем о заједничким пројектима

Кинески премијер Ли Кећанг и црногорски премијер Мило Ђукановић разговарали су у Београду у оквиру Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе. Најважнији пројекат ауто-пут Бар-Бољаре. Црна Гора успешно располаже новцем које је Кина определила, поручује Ђукановић.

Премијер Кине Ли Кећанг рекао је Милу Ђукановићу да кинеска влада "снажно подржава" партнерство две државе и оценио да то партнерство може бити ојачано у многим областима, преноси Бета.

"Кина верује да Црна Гора има изванредну и важну позицију и да можемо да оснажимо сарадњу у многим областима", рекао је на састанку Кећанг.

Премијери верују да ће изградња "најважнијег пројекта у историји Црне Горе", ауто-пута Бар-Бољаре "бити успешна".

Црногорски премијер је истакао значај кинеске иницијативе за подршку земљама централне и источне Европе и подсетио да Црна Гора "успешно" располаже новцем који је Кина определила.

Премијери су констатовали да су приоритети сарадња у инфраструктури, модернизацији железнице и у енергетском сектору, наводи се у саопштењу црногорске владе.

После земаља Европске уније и чланица ЦЕФТА споразума, Кина је назначајнији црногорски спољнотрговински партнер.

У првих девет месеци ове године спољнотрговинска размена износила је око 107 милиона евра, док је размена са земљама ЕУ вредила преко 580 милиона евра.

Кинеске компаније почеће ускоро градњу дела ауто-пута кроз Црну Гору који би требало да споји луку Бар са границом Србије. Пројекат је вредан 810 милиона евра и највећим делом финансира се кредитом кинеске, државне "Ексим банке".

Инвеститори из Кине заинтересовани су за енергетске потенцијале, изградњу хидроцентрала и другог блока термолелектране у Пљевљима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије