Беванда: Регионалним пројектима до сарадње с Кином

На састанцима са премијерима Србије и Кине Александром Вучићем и Ли Кећангом размотрене су могућности реализације заједничких регионалних привредних пројеката, каже председавајући Савета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Земље региона треба што више међусобно да се увежу како би биле интересантне инвеститорима из Кине и других земаља и да би што боље искористиле десет милијарди евра колико Кина планира да издвоји за улагање у земље источне и централне Европе, рекао је председавајући Савета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Беванда је новинарима после састанака са премијерима Србије и Кине, Александром Вучићем и Ли Кећангом, рекао да су на тим састанцима размотрене могућности реализације заједничких регионалних привредних пројеката.

"Имао сам исцрпан састанак са премијером Вучићем на коме се 90 одсто тема односило на реализацију економских пројеката", рекао је Беванда.

Додао је да је са премијером Кине разговарао о могућности реализације пројеката као што су ревитализација пруге Београд-Сарајево, Јадранско-јонског пута и зачетку Коридора 5Ц.

"Размотрена је могућност кинеског улагања у области енергетике у БиХ, пољопривреде, дрвне индустрије, изградње новог термо блока 7 у Тузли и ходроелектрана на Дрини", додао је Беванда.

Истакао је и да је Влада Кине одобрила нови грант за БиХ од осам милиона долара и указао на могућност сарадње универзитета две земље и размене студената.

Беванда је рекао да данас не очекује да представници БиХ потпишу конкретна документа о економској сарадњи са Кином, али је указао да БиХ и остале земље региона морају да припреме готове пројекте да би се сарадња са кинексим партнерима конкретизовала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије