Читај ми!

Посланици о финансијским законима

Скупштина Србије завршила је расправу о сету финансијских закона, међу којима су Предлог закона о осигурању, Предлог закона о платним услугама, као и Предлог закона о изменама и допунама закона о заштити корисника финансијских услуга.

20.15 - Завршена расправа о сету финансијских закона.

12.05 - Гувернерка Јоргованка Табаковић образлаже сет финансијских закона у парламенту.

10.05 - Почела седница Скупштине.

На дневном реду су још и Предлог закона о изменама и допунама закона о девизном пословању, као и измене и допуне Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да се Предлогом закона о осигурању и предлозима још четири финансијска закона доприноси започетим реформама и европским интеграцијама Србије.

Јоргованка Табаковић је истакла да Предлогом закона о осигурању НБС даје допринос реформама регулаторног окружења у Србији у циљу приближавања европским стадардима.

"Предлог тог закона садржи све елементе реформског закона и зато очекујемо да ће се његовим усвајањем увести ред у ову област пословања, побољшати инвестициони амбијент и појачати заштита грађана и других корисника", рекла је гувернерка током сат и 15 минута дугог образлагања предложених закона пред посланицима.

Табаковићева је истакла да новим законом о осигурању централна банка добија прецизније активности у контроли банкарског сектора и код лиценцирања осигравајућих компанија, а добија и могућност и да изриче новчане казне.

Гувернерка је образложила и Предлог закона о платним услугама и с тим у вези рекла да је то један потпуно нови закон који би увођењем платних институција и институција електронског новца, требало да омогући већу конкуренцију у платном промету, а уредиће и плаћање преко интернета и мобилних телефона.

Нова решења требало би да омогуће квалитетнију и разноврснију услугу плаћања, а грађани би све послове које су до сада обављали у банкама могли да обаве преко пружалаца платних услуга, изузев стамбених кредита и орочене штедње, рекла је гувернерка НБС.

Табаковићева је објаснила да ће усвајањем овог закона грађанима бити омогућено да брзо и једноставно, без одласка у банку и уз знатно ниже трошкове, шаљу и примају новац из иностранства, да обављају све видове плаћања и наплате, да користе посебне врсте кредитних и платних картица које могу бити намењене за одређену врсту куповине и које не морају бити у вези са текући рачуном.

Вредност динара данас је забележила историјски минимум. Гувернерка поручује да на тржишту нема шпекулативних дешавања, али и упозорава на ширење безразложног страха због јачања евра.

"Мислим да је на свима нама да учинимо све да имамо производњу која ће имати извоз, а тако и прилив девиза. То је једино реално што ову причу може да реши на дуге оквире", каже Јоргованка Табаковић.

А, за дуге стазе су и финансијско-реформских прописи, које потписује гувернерка. Предвиђају, каже- већу заштиту корисника финансијских услуга, али и бољу инвестициону климу у држави. Посебну заштиту убудуће би, при узимању кредита требало да имају пољопривредници и предузетници.

На Предлог закона о платним услугама и на Предлог закона о осигурању посланици Нове странке уложили су 513 амандмана, не да би опструирали рад скупштине, већ спасли част парламента, изјавио је шеф и посланик НС Зоран Живковић.

"Недопустиво је да се три дана пред одлучивање пошаљу системски закони са 1.100 страна, и више од 700 чланова, који треба да буду прекретница у даљем раду у тој области, а да нико озбиљан, па ни гувернерка, није сигурна да зна све детаље", рекао је Живковић новинарима у парламенту.

Додаје да нема разлога да се усвајају по хитном поступку, јер ступају на снагу тек половином идуће године.

Гувернерка је у парламенту образлагала и предлог измена и допуна Закона о девизном пословању.

Напомиње да ће од 1. октобра 2015. грађанима Србије бити омогућено да платни промет са иностранством обављају и преко домаћих институција електронског новца и платних институција, а не само преко страних институција електронског новца, што је сада већ могуће.

"Једини мотив измене Закона о девизном пословању јесте усклађивање и несметана примена новог Закона о платним услугама, као и најављено оснивање и пословање домаћих институција електронског новца од 1. октобра 2015. године", рекла је гувернерка централне банке.

У образложењу Предлога измена и допуна Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, у којем се новина односи на електронски новац, Табаковићева је рекла да се измене тог закона доносе због усклађивања с будућим законом о платним услугама.

Образлажући Предлог измена Закона о заштити финасијских услуга, гувернерка је рекла да се заштита проширује и на предузетнике и пољопривреднике, а све банке, које су пред доношење закона одобриле кредите, код обрачуна кредита мораће да обрачунавају ануитете по курсу по којем су који су их и одобриле.

Табаковићева је истакла да се олакшава и скраћује пут незадовољним клијентима финасијских услуга, тако што се скраћује рок за одговор банке на приговор са 30 на 15 дана, након чега приговор иде у НБС.

Међу предложеним тачкама су и Предлог закона о измени и допуни закона о извршењу и обезбеђењу који је поднела група од 131 посланика, као и листа кандидата за избор једног члана Националног просветног савета који је поднео Одбор за образовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво