Читај ми!

Свађе са комшијама препреке ка ЕУ?

На путу ка Бриселу, Београд често мери услове који би могли да стигну из белгијске престонице, али не и из суседства. Надлежни кажу да суседи не условљавају улазак Србије у Европску унију, али траже да се реше отворена питања која су већ позната.

Да се пут ка Бриселу мора премостити у региону, било је јасно још пре две године када су Румуни ставили упитник на српску кандидатуру због питања румунске националне мањине. У Влади не негирају да отворена питања постоје, али, кажу, било би неозбиљно играти се са стабилношћу региона, ако би земље једна другу условљавале.

"Не очекујем да ће сукцесија бити проблем. Са Хрватима имамо проблем утврђивања граничне линије Било је примедаба од стране Бугарске, Румуније, Мађарске у вези са националним мањинама, али ми то радимо у сарадњи са ОЕБС-ом где високи представник има увид у то што радимо", каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Уз то, каже министар, нестабилан Балкан никоме није у интересу, а идеја Уније јесте да буде механизам који ће превладавати конфликте. Међутим, незванично, Румунија тражи да се Власи третирају као румунска национална мањина. Власи, међутим, то не желе.

"Припадници влашке мањине од матичне државе Србије очекују већу подршку у реализацији пројеката заштите идентитета у свим областима које закон прописује, а посебно у области образовања и информисања", каже Радиша Драгојевић, председник Националног савета Влаха.

"Такође, очекују већу заштиту од притисака које врши нама пријатељска суседна држава Румунија, са циљем да заједницу Влаха у Србији изједначи са румунском заједницом, како кроз билатералне односе тако и пред институцијама Европске уније", додаје Драгојевић.

Мањине могу бити питање које покрећу све комшије. Са Хрватима кротимо Дунав који меандрира, да бисмо могли да исцртамо границу.

"Не постији условљавање на путу ка ЕУ, постоје отворена питања која су нерешена и међународне обавезе које Србија није испунила. Србија има, генерално, са свим суседима отворена и нерешена питања. Нека су озбиљна, нека тривијална. Ми очекујемо да се ту току интеграција реше сва питања, јер смо поуздан партнер и такви желимо да се покажемо партнерима у ЕУ", каже Александар Сенић, председник Одбора за европске интеграције.

Иако унутар Уније постоји став да се билатерарним проблемима не сме условљавати улазак чланица, то се ипак чини, кажу аналитичари. У прилог додају низ регионалних примера: у односу Грчке и Македоније, затим Словеније и Хрватске.

"Нисам сигуран ко ће то да уради и да ли ће урадити. Хрватско руководство је дало изјаву да то неће чинити, а опет се унутар Хрватске осећа притисак да се то ради. То је могуће у сваком тренутку, зависно од кретања унутар тих земаља, јер често такве ствари више користе на унутрашњем плану, служе за стицање политичких поена, а не неког спољнополитичких интереса", каже Иво Висковић, професор Факултета политичких наука.

Све то, поручују, зависи од јачања екстремних снага у свакој од држава које покушавају да мобилишу јавно мњење. А то, кажу, није редак случај.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво