Читај ми!

Ђукановић: Мала земља, али важан партнер

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић поручио је да економски развој има кључну улогу у јачању регионалне стабилности, али и указао да је Црна Гора једна од најмањих држава Европе у којој започињу неки од највећих пројеката.

У ауторском тексту, који је припремио за Танјуг у сусрет Самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе у Београду, Ђукановића је навео:

"Црна Гора је најмања балканска држава, са БДП-ом од 3,4 милијарде евра и 620.000 становника. Значај Црне Горе за стабилност и просперитет Балкана превазилази њену величину. Црна Гора је важна и сигурна лука за сарадњу у региону и међу регионима. Може бити и важан економски партнер. На то упућује наша ближа историја, наша садашњост и наша стремљења.

Упркос томе што је историја Балкана историја ратовања, Црна Гора је обновила своју независност мирним, демократским путем. Једина од бивших југословенских република у којој није било ратова и ратних разарања током распада Југославије.

Напротив, у времену конфликата и страдања, била је уточиште за избјеглице свих националности. Тако смо учврстили међуетнички и међувјерски склад. И на тој основи градили повјерење и најбоље односе са сусједима.

Данас је Црна Гора окренута европској будућности и економском развоју. Иако до недавно најсиромашнија република бивше Југославије, Црна Гора је данас лидер међу државама Западног Балкана, мјерено дохотком по глави становника.

Током посљедње деценије забиљежили смо раст БДП-a од преко три пута. То јесте импресивно, али кад се узме у обзир да номинално доходак износи око 5,5 хиљада евра, онда је јасно колико заостајемо за најнапреднијима.

Разумијемо да су за просперитет пресудне функционалне институције, владавина права и рационална државна управа. Да је за сваку, а посебно малу економију важно да буде отворена, да гради систем слободне трговине, слободних капиталних токова и привлачног инвестиционог амбијента.

Црна Гора успоставља такав поредак. Ради добра наших грађана, и ради стабилности и безбједности наше државе одабрали смо пут интеграција у ЕУ и НАТО. Данас смо земља лидер из региона у преговорима са ЕУ.

Евро је званична валута, која уз мање трансакционе трошкове подупире слободан капитални и трговински режим који смо усвојили. Потписивањем уговора о слободној трговини Црна Гора је дио тржишта од преко 800 милиона становника. Пореске стопе су међу најнижима у Европи, ПДВ је 19 одсто, а порез на добит и доходак 9 одсто).

Сви компаративни показатељи о конкурентности, економским слободама и условима за бизнис, показују да је Црна Гора међу водећим земљама региона.

Посебно је важно што из године у годину биљежимо прогрес. За нас је још важније што су инспиративан послован амбијент у Црној Гори препознали и инвеститори, из преко 100 држава. Куриозитет је да су у једној од најмањих држава Европе данас започети, или започињу, неки од највећих пројеката у Европи.

Највеће глобалне компаније, су заинтересоване за експолатацију налазишта нафте и гаса у црногорском подморју.

Црна Гора је и држава учесник пројекта Јадранско Јонског гасовода који представља крак Транс-јадранског гасовода. Кинеске, чешке и словачке компаније су заинтересоване за градњу ИИ блока термоелектране.

Француска компанија ускоро ће започети изградњу прве фарме вјетроелектрана, а у припреми су пројекти за изградњу великих хидроелектрана на ријекама Морача и Комарница.

Ови и други пројекти и инвестиције ће свакако поспјешити економски развој Црне Горе. Међутим, да бисмо економски раст убрзали на потенцијалних 5 одсто морамо се одлучно суочити са инфраструктурним ограничењима, јер смо, иако у срцу Европе, још увијек тешко доступни и слабо повезани.

Зато са кинеским компанијама и уз подршку кинеске Еxим банке почињемо реализацију највећег инфраструктурног пројекта, ауто пута, који ће повезивати Луку Бар, преко Београда и Будимпеште са Централном и Западном Европом.

Уз обнову пруге и других путних коридора Црна Гора и регион ће бити боље саобраћајно увезани.

Економски развој је једини пут којим можемо да излијечимо нашу вишевјековну економску и демократску заосталост. Просперитет је и инструмент за јачање регионалне стабилности.

Нашим политикама, заједно са партнерима из међународне заједнице и инвеститорима, желимо да трансформишемо Црну Гору у брзорастућу економију шанси и прилика за бизнис и профит, а грађанима да понудимо нова радна мјеста.

Надамо се да ће то бити пут којим ће ићи све државе нашег региона".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво