Груевски: Подстицати узајамну економску сарадњу

Премијер Македоније Никола Груевски је у ауторском тексту за Танјуг навео да од предстојећег Трећег самита Кине и земаља Централне и Источне Европе очекује даље унапређење сарадње свих земаља овог региона.

"Република Македонија је постигла знатан економски напредак; прошлу годину смо завршили са трећим по реду растом БДП у Европи, а у првих шест месеци 2014. имали смо други по висини раст БДП на европском нивоу.

Такође смо фокусирани на капиталне инвестиције у инфраструктури, градимо три ауто-пута и железничку пругу до Бугарске.

За инвеститоре је важно да поред стручне радне снаге, Македонија има најниже трошкове пословања у Европи, и да је Влада у потпуности посвећена стварању добре пословне климе.

То је наш главни интерес, и он даје конкретне резултате, што потврђује инвестициони замах у којем је само у последњих седам месеци више од 20 иностраних компанија одлучило да инвестира или започне инвестиције у Македонији.

У Извештају Светске банке о условима пословања за 2006. годину, Македонија је била на 94. месту, а данас је, према најновијем извешšтају, на 30. позицији. На 'Форбс'-овој листи најбољих земаља за пословање, Македонија је рангирана на 36. место, што је напредовање за 46 позиција у последњих пет година, док је према Индексу економских слобода Херитид фондације, позиција Македоније напредовала са 78. на 43. место.

Наше стратешко опредељење је стално побољшање пословног окружžења и наставак улагања у капиталну инфраструктуру.

Такође смо фокусирани на инвестиције у енергетику, мрежžе за снабдевање гасом, и модернизацију и развој пољопривреде, као и на настављање реформи образовања.

Поред тога, заинтересовани смо и спремни да применимо пројекте у регионалном контексту.

Земље и народи Централне и Источне Европе су повезани и треба да подстичу узајамну економску сарадњу, али треба и да улажу и у сарадњу са великим економијама, попут Народне Републике Кине. Осим подстицања раста и благостања, економска сарадња је одличан начин за продубљавање односа и повећање узајамног поверења, као и за превазилажење стереорипа, антагонизама и предрасуда.

Југоисточна Европа се мења и стално прилагођава новим тржишним условима и изазовима које доноси светска економија, а наша тежња је да постанемо део европског слободног тржишта и пуноправна чланица ЕУ, али такође и да имамо односе сарадње са свим просперитетним земљама на свету.

Желео бих да истакнем да овај Самит Централне и Источне Европе и Народне Републике Кине представља путоказ за разматрање могућности економске сарадње и пример многим земљама приврженом економском просперитету.

Европа и Народна Република Кина деле многе вредности које треба да буду основа за успостављање политике чији ће приоритет бити да омогући грађанима добростање и економски развој, као и продубљивање узајамних односа.

Република Македонија је међу првим земљама које су користиле бенефите инвестиционог фонда вредног 10 милијарди долара, који је кинеска влада најавила у Варшави 2012. године. Изградњом две нове деонице аутопута, очекујемо лакше повезивање источног и западног дела земље са престоницом и убрзавање локалног економског развоја.

На овом самиту очекујемо да чујемо нове планове Народне Републике Кине за подршку региону, као и могућности за даљу успешну сарадњу и опције за спровођење нових конкретних економских пројеката, у националном или регионалном оквиру, који ће још више продубити сарадњу свих земаља овог региона".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво