Церар: Форум за размену добрих пракси

Данашње доба растуће економске међузависности земаља и организација, као и промене равнотеже у светској економији, те бројних технолошких промена и безбедносних претњи, представља највећи изазов до сада, оцењује словеначки премијер Миро Церар.

"Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе представља корисну платформу за размену добрих пракси између влада", истиче Церар у ауторском тексту за Танјуг уочи Београдског самита.

Дванаеста Влада Словеније, која је на дужност ступила пре око три месеца, као свој први приоритет поставила је: Обезбеђивање стабилног политичког окружења и подстицање одрживе економске и друштвене обнове.

Чини се да данашње време растуће економске међузависности земаља и организација и промене равнотеже у светској економији, као и многобројних технолошких промена и разних безбедносних претњи, представља највећи изазов до сада.

Влада Словеније наставиће да следи одрживи модел развоја, имајући у виду данашње и будуће генерације. Једино поштовање према нашем народу, култури, историји и природним ресурсима може да омогући развој појединца и друштва као целине. Ово захтева визионарско и проактивно лидерство на свим нивоима.

Лидерство које обезбеђује развој од ширег јавног интереса, укључујући промоцију окружења погодног за пословање, чији је део висока корпоративна друштвена одговорност фирми.

Нова словеначка влада чврсто је посвећена снажној промоцији интернационализације - кроз јачање извозне привреде, привлачење директних страних инвестиција и стратешки осмишљену приватизацију државних предузећа.

Словенија представља велику прилику за инвеститоре. Има средишњи положај у Европи, на раскрсници Централне, Југоисточне, Источне и Западне Европе. Има традиционалне трговинске везе са Европом са једне, и Западним Балканом са друге стране. Поседује технолошке способности, добру инфраструктуру, привреду коју покрећу иновације и веома образовану радну снагу.

У неким стварима и даље су потребна побољшања, чиме се влада и бави - обезбеђивање одрживости јавних финансија; обезбеђивање стабилног финансијског система за финансирање и реструктурирање привреде; обезбеђивање предвидљивог, транспарентног и, изнад свега, гостопримљивог окружења које омогућава лако пословање у циљу развоја конкурентне, успешне и друштвено одговорне привреде.

Највећи део директних страних инвестиција у Словенију долази из земаља чланица ЕУ и Швајцарске, док словеначки инвеститори већином улажу у Западни Балкан. Међу земљама инвеститорима превладавају чланице ЕУ, чинећи око 80 одсто свих улазних директних страних инвестиција.

Осим ка традиционалним партнерима, словеначка промоција директних страних инвестиција и прилика за трговину недавно је проширена ка глобалним тржиштима, која укључују велика тржишта као што су земље БРИКС, нарочито Кину, као и остала тржишта у успону, која су последњих година постала значајни извозници директних страних инвестиција и поуздани трговински партнери.

Ту видимо корист и прилику, као и могућности да сви буду добитници одржавањем контаката у различитим форумима, укључујући трговинске споразуме ЕУ са различитим земљама. Штавише, састанци као што је овај Самит са једне стране пружају корисну платформу за размену добрих пракси између влада, а са друге, за препознавање нових пословних прилика за предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво