Рама: Праве промене ако сте вођени осећајем дужžности

Праве промене настају тек када вођени осећајем дужности, а не моћи, почнете да управљате друштвом и то је управо оно што је у Албанији покренуло велику енергију и у први план изнело сарадњу, транспарентност и модернизацију, поручио је албански премијер Еди Рама у ауторском тексту за Танјуг у сусрет Самиту Кина-ЦЕЕ у Београду.

"Сваки пут када се од мене тражи да напишем нешто о економији, сетим се говора Вацлава Хавела на Светском економском форуму у Давосу 1992. године.

У овом говору, неколико пута је поменута реч 'економија', али се суштина односила на промену светског поретка, његове 'безвремености и неисторичности', како је Хавел видео биполарни блоковски систем, и поновно дефинисање вредности, људских поступака и људског духа.

Говор није био усмерен конкретно на привреду или финансије, али је, по мом мишљењу, био веома инспиративан у том смислу, наводећи на размишљање о овим областима, као и о начинима на које се у њима може интервенисати.

Па ипак, оно што је Вацлав Хавел подвукао у свом бриљантном говору јесте да ако, као вођа, желите да донесете праву промену, морате да мислите о вредностима управљања и грађанског друштва.

На овим вредностима је утемељен програм албанског препорода који је нашу коалицију довео на власт у јуну 2013. године историјским изборним резултатом.

У том смислу, за нас, раскид са традиционалним начином вођења државе, у којем групе на власти држе земљу под својим окриљем, подразумева прелаз ка подстицању активности грађана и успостављању партнерског односа са привредом.

Сваког дана се изнова уверавамо да управљање вођено осећањем дужности, а не моћи, доноси промену брже него што је очекивано.

Сарадња, транспарентност и модернизација су три кључне речи које су већ трансформисале пословно окружење у земљи, као и економске показатеље.

Два дубоко корумпирана система, убирање пореза и царине, постала су пример ефикасне администрације.

Успостављање Националног економског савета, као и наша одлучност да измиримо дуговања претходне владе према привреди, која су се мерила милионима долара, променили су пословни амбијент у Албанији.

Као резултат тога, Албанија је током прошле године побољшала своју позицију у извештају о лакоћи пословања (Doing Business report) за 40 места. Међународна агенција за утврђивање кредитног рејтинга Стандард енд Пурс је прошлог октобра два пута променила прогнозу за Албанију, најпре из негативне у стабилну, а затим и у позитивну.

Управо је промена у односу према управљању и стављање акцента на вредности било оно што је покренуло велику енергију.

У јануару 2014. године, објавили смо да радимо на новом пакету подршке намењене производној индустрији. И пре него што је пакет закона био спреман, показало се да ова иницијатива има директан утицај на сектор.

До краја октобра, извоз одеће и обуће повећао се за више од 26 одсто (што је износ од око 150 милиона долара). Овај изузетно позитиван сигнал показао је да привредници цене наше осећање дужности и нашу понуду за партнерство, и без оклевања су реаговали како би искористили могућност за раст.

Извоз пољопривредних производа порастао је за осам одсто током првих десет месеци ове године, док је пакет подршке пољопривреди представљен у новембру. То није био списак фискалних мера, већ пажљиво припремљен пакет за смањење трошкова и корупције, и као резултат тога, сектор се ослободио политичких спона.

Па ипак, главни изазов пред нама је да ова побољшања учинимо одрживим. Када је реч о институционалној промени, нисмо журили да трансформишемо административне структуре, већ смо инсистирали да сваку структуру власти усмеримо према унапређивању знања и повећању сарадње.

Албанија је земља огромних природних и људских ресурса, али историја нам је показала да су развијени они који умеју, а не они који имају.

Започели смо реформу енергетског сектора; реформу која ће зауставити расипање више од 150 милиона евра годишње, углавном због злоупотреба и нелегалног коришћења електричне енергије.

Државни буџет ће се ослободити великог терета јер ће после либерализације сектор електричне енергије почети да доноси профит. Наша енергетска политика усмерена је на коришћење што разноврснијих извора енергије, премда је земља, после Норвешке, друга у свету по хидроенергетским ресурсима.

Према томе, на нама је огромна одговорност да наставимо сарадњу и покажемо да је Европској унији потребан Балкан исто онолико колико је Балкану потребна Европа."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво