Читај ми!

Понта: Растућа привреда Румуније на путу у еврозону

Румунија у 2014. и 2015. представља једну од најзначајнијих растућих привреда у региону, а економски показатељи уливају наду да је амбиција приступања еврозони 2019. године циљ који треба постићи, истиче румунски премијер Виктор Понта у ауторском тексту за Танјуг у сусрет Самиту Кина-ЦЕЕ.

Румунија је прошле године имала стопу раста од 3,5 одсто, која је била међу највишим у ЕУ, те да ће и ове године остати међу три водеће земље, када је реч о привредном расту.

У трећем тромесечју 2014. године, БДП је забележио реални раст од 1,9 одсто у поређењу са другим тромесечјем 2014. године. Прекјуче сам рекао да је, на основу наших података и процена Европске комисије, требало да имамо економски раст од око један одсто, на шта ми је речено да то није истина. Драго ми је што није реч о један одсто, већ о 1,9 одсто, што је, дакле, готово двоструко више! Желим да напоменем да је, у поређењу са истим тромесечјем 2013. године - а 2013. је била година доброг економског раста - БДП у 2014. години порастао за 3,2 одсто", рекао је Понта 14. новембра, пошто је Национални завод за статистику објавио званичне податке о економском положају Румуније.

То значи да је, у поређењу са добром годином - 2013. - и са добрим тромесечјем - трећим тромесечјем 2013. године - раст значајан, објаснио је румунски премијер.

Током првих девет месеци 2014. године, румунски БДП је порастао, у поређењу са истим интервалом у 2013. години, за 2,8 одсто према оригиналној серији, и за 3,1 одсто према десезонираној серији. То значи да, ако смо 2013. године имали једну од највећих стопа раста у ЕУ - 3,5 одсто - ове године поново можемо да достигнемо три одсто, будући да, на жалост, еврозона и земље чланице ЕУ бележе успорен економски раст. Румунија ће остати међу три водеће земље, када је реч о економском расту. Вероватно нећемо сустићи Ирску, која је у посебном положају, али је чињеница да смо две године узастопно међу три водеће земље ЕУ, када је реч о економском расту нешто чиме се поносимо и што би требало да нам улива наду за будућност.

Промет од тржишних услуга, које су већином пружала предузећа, забележио је номинални раст од 5,9 одсто - стога наводимо приватни сектор, који је порастао за 5,9 одсто. Такође, индустријска производња порасла је током првих девет месеци за 8,5 одсто у поређењу са истим периодом, већином услед раста у производној индустрији", рекао је шеф румунске владе и додао да је још један фактор који је допринео расту био је раст куповне моћи становништва од четири одсто, услед раста просечне зараде од 5,5 одсто и инфлације од само 1,5 одсто.

У обраћању Привредној комори Румуније 4. новембра, премијер Понта указао је да подаци о расту у последње две године, расту извоза, индустријске производње и, нарочито, расту конкурентности румунске привреде, уливају наду да је амбиција приступања еврозони 2019. године циљ који треба постићи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво