Читај ми!

Соботка: Услов раста доследност економске политике

Услов раста огледа се у доследности и предвидљивости економске политике, валутној стабилности, ниској инфлацији и оптималном пословном окружењу, што је Ческу и довело до нивоа најбржих привреда у ЕУ, поручује чешки премијер Бохуслав Соботка у ауторском тексту за Танјуг уочи Самита Кина-ЦЕЕ.

"Привреда Републике Чешке је једна од најбрже растућих у Европској унији. Економска политика Републике Чешке је доследна и предвидива, а централна банка је одржала изузетан ниво валутне стабилности и ниске инфлације од 1991.

По чешким законима, страни и домаћи субјекти третирани су истоветно у свим областима, од заштите права власништва до примамљивих подстицаја за инвестиције. Инвестициони рејтинзи земље код међународних агенција за кредитни рејтинг (С&П: АА-, Мудиз: А1, Фич: А+) и рано стечено чланство у ОЕЦД сведоче о њеним јаким привредним темељима и примамљивости.

Република Чешка је нашироко призната као земља са оптималним пословним окружењем.

То је последица више фактора, а најизразитији је образована и висококвалификована радна снага, способност интелектуалног капитала да одговори потребама предузећа која су заснована на знању и чији су покретач иновације, као и регулаторно окружење погодно за пословање.

Уз економске реформе које су у току, Република Чешка бележи брз успон када је реч о рејтинзима глобалне конкурентности.

Према овогодишњем извештају Светског економског форума, попели смо се на 37. место у свету по глобалном индексу конкурентности.

Индустријска производња је традиционални сектор чешке привреде. Међутим, имајући у виду образовану радну снагу и јаку подршку јавности истраживању и развоју, Република Чешка нуди бројне прилике за инвестирање у многим другим областима, од електронике до информационих и комуникационих технологија, до нанотехнологије, енергетике и услуга пословне подршке.

У кључне предности Републике Чешке као места за инвестирање убрајају се:

- Чланство у Европској унији и учешће на интерном тржишту Европске уније
- Средишњи положај у Европи
- Транспарентан систем подстицаја за инвестиције
- Доступност и квалитет локалних добављача
- Обучена радна снага
- Снажно присуство страних инвеститора
- Висок удео средњег и терцијарног образовања
- Повољна цена рада и стабилност цена
- Широка платформа и јавна подршка истраживању и развоју
- Компактна инфраструктура високог квалитета

Ове године, Република Чешка слави 65. годишњицу успостављања дипломатских односа са Народном Републиком Кином. Годину 2014. обележило је обнављање и јачање билатералних односа и успостављање нових контаката између политичара и предузећа из обе земље.

Нову еру у односима илуструју веома успешни чешко-кинески инвестициони форум и састанак локалних лидера у Прагу, којима је присуствовао заменик премијера НР Кине Жанг Гаоли. Посета председника Чешке Милоша Земана НР Кини, као и многи други контакти на високом нивоу, донели су многе нове заједничке чешко-кинеске пројекте засноване на снази обе земље.

У кључне приоритете односа између Републике Чешке и НР Кине нарочито се убрајају промоција туризма, чије је обележје директна авионска веза између две земље, заједничка изградња чешко-кинеских економских зона и сарадња у секторима здравства, културе и образовања."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво