Читај ми!

Дачић поново на челу СПС-а

Ивица Дачић изабран је акламацијом поново за председника Социјалистичке партије Србије. СПС одржава конгрес за будућност јер је то захтев који пред странку поставља држава, рекао је Дачић.

На деветом Конгресу под називом "Одговорно за будућност", 2.326 делегата поново је гласало да социјалисте и у наредне четири године води Дачић, преноси Танјуг.

Социјалистичка партија Србије се мења, јер они који одбијају промене пропадају, рекао је Ивица Дачић на конгресу под називом "Одговорно за будућност".

Ивица Дачић је представио нови лого партије, истакавши да стари препознатљиви лого са ружом иде у историју.

"Зато ово мора бити конгрес промена. Данас ћемо усвојити нови Статут, нови програм, нови Главни одбор и нови лого", поручио је Дачић.

Председник СПС-а је рекао да та пратија данас одржава конгрес за будућност, јер је то захтев који пред странку поставља држава.

"Од начина на који одговоримо на тешка питања зависи какви ћемо у будућности бити. На овом конгресу немамо право да размишљамио како нам је данас, сутра је главна тема – Србија 2024. и 2034. године и за ту Србију смо добили гласове на изборима, да уђемо у реформе и зато немамо права да одустајемо", рекао је Дачић обраћајући се делегатима Конгреса.

Истакао је и, како је рекао, кључну реч, а то је – одговорност. Према његовим речима, учествовање у свим променама је задатак социјалиста.

"Земља је опустошена, опљачкана, девастирана. Ми смо са Српском напредном странком ушли у посао великих промена и први пристали да се променимо. Боримо се за модерну Србију, економски праведну, ону која неће ратовати", навео је лидер социјалиста.

Нагласио је да је СПС у Влади, не због функција, већ да би помогао колико зна, истакавши да су постигнута три велика успеха за претходне две и по године колико актуелна Влада ради.

Дачић је таксативно навео да мисли на отпочињање преговора за чланство у ЕУ, промењен међународни положај и чињеницу да је Србија сада земља која активно учествује у политичким догађајима, о чему сведочи и скуп 16 премијера југоисточне Европе и Кине у Београду, као и подршка Вучићевој идеји да се уђе у реформе како би се обезбедила и осигурала будућност земље.

Говорећи о идеји социјалдемократије, која, како сматра Дачић, такође треба да буде промењена, шеф СПС-а је нагласио да она треба да гласи: Интерес радника је да буде већи профит.

Он је подвукао да све што су социјалисти учинили на мењању и реформи себе и друштва није довољно, да предстоје нови задаци и да се СПС не сме зауставити на ономе што је постигао, јер огроман посао тек предстоји.

Као гост конгреса, делегатима се обратио и премијер Србије и председник СНС-а Алексанадар Вучић, који је поручио социјалистима да СПС није у Влади коју он води јер није било другачије већине, већ зато што верују да је могуће да се много тога уради за земљу. 

"Радимо да бисмо мењали Србију, да бисмо боље живели и надам се вашој подршци. Сигуран сам да заједно можемо да урадимо много на напретку земље", рекао је Вучић и позвао социјалисте да то наставе да чине.

Премијер и лидер напредњака оценио је да је начин како то ради влада коју води тежи начин, али и једини који ће дати резулатат, истакавши да је Србија сада стуб стабилности у региону, уважавана у свету и изнео податак, за који је рекао да ће за многе бити изненађење.

"Имали смо више спољнополитичких активности него Јосип Броз у најбољих пет година велике Југославије. То је резултат марљивости и рада владе у којој значајни део има Ивица Дачић и његов СПС", рекао је Вучић.

Он је поновио да су Уједињени Арапски Емирати за 40 година рада и решености да промене све, уз јасну визију будућности, направили једну од најразвијенијих земаља.

Пренео је учесницима Конгреса и разговор који је водио са премијером Италије Матеом Ренцијем, када су истраживања показала да је Ренци изгубио два до пет одсто подршке због реформи које је применио, исто као што је примењују у Србији.

"Одговорио ми је: 'Мене то не занима, овде сам да радим посао, мењам земљу и направим је бољом. Важно је како ће о томе да се суди за пет или десет година'", пренео је Вучић део разговора који је имао са Ренцијем.

Председник СНСД-а Милорад Додик рекао је да Република Српска жели модерну, јаку и срећну Србију и поручио да је Српска загледана у њу.

"Нама у Републици Српкој не треба ништа сем да направите јаку Србију да бисмо ми тамо могли да издржимо", поручио је Додик.

СПС је данас одржао 9. конгрес странке, а Дачић је био једини кандидат за првог човека партије. Дачић је одлуку о потпредседницима одложио, уз образложење да мора добро да размисли јер је СПС-у неопходна реформа.

За потпредседнике странке досад су, према писању медија, предложени Александар Антић, Бранко Ружић, Новица Тончев, Дејан Раденковић, Милутин Мркоњић, Владан Заграђанин, Жарко Обрадовић, Славица Ђукић Дејановић и Дијана Вукомановић, а највише подршке имају Антић и Ружић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво