Мишчевић: Брже реформе у 2015.

Шефица преговарачког тима са Европском унијом Тања Мишчевић каже да Србију у 2015. години очекују брже реформе и увођење реда, што представља добар правац у процесу европских интеграција.

У 2015. години очекује нас велики посао, тешке одлуке, као и много рада на процесу измене Србије, што може само да донесе корист, истиче Тања Мишчевић, преноси Танјуг.

Мишчевићева наводи да Србију, такође, очекује завршетак процеса скрининга, када је реч о преговорима, што ће бити крајем марта 2015. године.

Шефица преговарачког тима додаје да истовремено почињу припреме за отварање појединих поглавља.

"То значи да морамо да припремимо сва документа која су потребна и да тиме уђемо у другу фазу преговарачког процеса", истакла је Мишћевићева на новогодишњем пријему Европског фонда за Балкан.

На питање да ли регионална сарадња може да допринесе убрзању европских интеграција, Мишчевићева наглашава да је то апсолутно могуће и да регион има јединствен циљ – чланство у ЕУ.

"Јако пуно искустава стичемо од наших колега, а исто тако, и ми можемо ово искуство које имамо пренети свима у региону", каже Мишчевићева.

Извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи рекла је на коктелу да су током ове године стизали различити сигнали у односу на европске интеграције Западног балкана.

Према њеним речима, тренутни напори да се процес европских интеграција убрза једноставно нису довољни и због тога се мора наћи начин да се проширење на Балкан задржи као тема у оквиру ЕУ односно у Бриселу, али и у појединим кључним чланицама ЕУ у којима је подршка овом процесу ослабила.

Изградњом капацитета унутар земаља кандидата, правилним информисањем јавности о перспективама за регион и интензивирањем консултација између политичара, аналитичара и других стручњака у области европских интеграција и спровођења реформи - земље региона ће бити спремне за наставак ових процеса, речено је на коктелу.

Закључено је и да земље у региону Западног Балкана морају бити много ефикасније да сарађују да би успеле да покрену и убрзају тренутно посустале процесе европских интеграција.

Представљени су и полазници седме генерације ЕФБ програма пракси за 20 младих владиних службеника земаља Западног Балкана који ће наредна три месеца провести радећи за владине институције у земљама ЕУ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара