Читај ми!

Премијер Мустафа, крај Тачијеве ере

Иса Мустафа је преузео дужност премијера од свог претходника Хашима Тачија, који ће сада бити први заменик премијера. Француски Монд пише о "крају" Тачијеве ере.

Примопредаји је претходила церемонија почасне јединице Гарде Косова, уз интонирање химне, чиме је окончана шестомесечна политичка криза настала после парламентарних избора. 

После тога, два функционера су у кабинету у Влади Косова извршила примопредају дужности.

Након тога је на првој седници владе Мустафа рекао да ће план и програм владе бити спремни у јануару. Говорио је и о законима који треба хитно да уђу у процедуру, као што су онај о оружаним снагама Косова и Специјалном суду за ратне злочине на Косову.

Мишљења о значају овог догађаја су подељена, јер бројни локални аналитичари сматрају да ће Тачи и са места другог човека владе, подржан од армије присталица у институцијама, наставити да вуче најважније потезе.

Париски Монд, пак, сматра да је Тачијевој доминацији, после седам година, дошао крај, јер је изгубио безрезервну подршку Американаца, чија је амбасадорка Трејси Ен Џејкобсон одиграла кључну улогу у састављању нове коалиције.

Тачи је вешто успео да заузме друго по значају место у влади и постане министар спољних послова, што, ипак, представља озбиљан корак уназад, јер је последњих година несметано доминирао косовском политичком сценом.

Монд пише да је корупција одиграла кључну улогу у преговорима, јер су оба лидера – и Тачи и Мустафа, иза себе имали дугу листу потенцијалних афера, што им је Џејкобсонова, током преговора, ставила до знања.

Председништво Скупштине Косова је јуче одлучило да се током наредне недеље одрже две седнице – прва у понедељак, на којој ће се размотрити Предлог закона о буџету Косова за 2015. годину, док ће се у четвртак председница Косова Атифете Јахјага обратити посланицима и грађанима у редовном годишњем обраћању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара