Читај ми!

Куроки: Подршка Јапана европском путу Србије

Поводом рођендана цара Акихита, Амбасада Јапана у Београду, приредила је пријем. Амбасадор Масафуми Куроки истакао је да Јапан подржава Србију на европском путу и да је спреман да у томе помогне кроз билатералну сарадњу.

Куроки је напоменуо да се Србија суочава са бројним изазовима - промоцијом европских интеграција и спровођенем озбиљних економских реформи, градећи истовремено пријатељске односе са суседима, преноси Танјуг.

Амбасадор је похвалио премијера Александра Вучића и владу на, како је рекао, њиховој привржености европском путу и дипломатској иницијативи ка остваривању мира и стабилности у региону.

"Срећан сам што могу да изразим јапанску подршку Србији на европском путу и Јапан је спреман да у томе помогне кроз билатералну сарадњу", рекао је Куроки, и додао да је нема сумњу да ће се сарадња две земље у различитим областима наставити и у наредном периоду.

Куроки је рекао да је у протеклом периоду покренуто неколико иницијатива, међу којима и часови јапанског језика у четири школе у Србији, који сада учи око 400 ђака, што ће, како је истакао, отворити радна места за талентоване младе људе који ће одлично говорити јапански.

"Такође, водећи јапански пословни савез 'Кеиданрен' послао је мисију у Србију у септембру, која се састојала од представника трговинских и производних компанија, и која је са Владом и ПКС разговарала о могућностима инвестирања. Надам се да ће та пословна мисија довести до нових директних инвестиција у Србији у наредном периоду", навео је амбасадор.

Куроки је подсетио и да је Јапан помогао Србији након мајских поплава, али и да је наша земља упутила помоћ јапанском народу након разорног земљотреса у марту 2011 године.

Нашалио се и да је једна од добрих вести за Јапан, била и победа Кеија Нишикорија над најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем, и додао да би њихови мечеви у наредној години дефинитивно привукли пажњу Јапанаца ка Србији.

Пријему у Кристалној дворани хотела "Хајат" присуствовали су принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, саветник председника републике Оливер Антић, представници дипломатског кора, међу којима и амерички амбасадор Мајкл Кирби, и многобројне друге званице, припадници дипломатског кора и верских заједница.

Јапански цар Акихито, који се на престолу налази од 1989. године, прославиће 23. децембра 81. рођендан, а амбасада сваке године почетком децембра огранизује прославу у његову част.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара