Читај ми!

Позитивна оцена из ЕУ за реформе у Србији

У закључцима који ће бити усвојени следеће недеље на састанку Савета министара, ЕУ похваљује Србију за спроведене реформе, али не одређује рок у којем ће бити отворено прво преговарачко поглавље.

У нацрту документа у који је РТС имао увид, Савет министара поздравља напредак који је Србија током године постигла у реформи правосуђа и администрације, борби против корупције и амбициозне економске реформе.

Као и увек у децембру, ЕУ ће усвојити ставове према проширењу и државама које су у том процесу. Оцена коју на крају добија Србија је позитивна: ЕУ похваљује реформу јавне управе, правосуђа и борбу против корупције.

Посебно се истиче програм амбициозних економских и структурних реформи. Београд је похваљен и за професионални приступ досадашњем току преговора и скрининга. Међутим, у тексту закључака нема прецизног рока, већ се каже да се ЕУ "нада одржавању следеће приступне конференције и отварању првих преговарачких поглавља".

Кључ је у ставу Немачке да друга поглавља не могу бити отворена пре поглавља 35 – о нормализацији односа са Приштином. Помак на овом плану очекује се по обнови политичког дијалога, који се очекује после формирања владе у Приштини.

"Госпођа Могерини је, када је поздравила формирање нове владе у Приштини, нагласила своју спремност да сада може да се настави дијалог на високом нивоу и то је сад наше очекивање. Неког конкретног датума нема, али ми се надамо да ће то бити брзо", рекла је Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице ЕУ за спољне послове Федерике Могерини.

У нацрту закључака Савет министара позитивно оцењује досадашњи рад на припреми поглавља 23 и 24 о владавини закона, која као и поглавље 35, треба да буду отворена на почетку преговора.

Европски министри ће позвати Србију и да спољну политику поступно усклађује са ЕУ, не помињући експлицитно санкције према Русији.

Текст закључака биће усвојен на састанку Савета министара за опште послове у Бриселу 16. децембра.

Раније је Амбасада Немачке у Београду саопштила да ће Немачка дати сагласност за отварање поглавља 35 тек када се у потпуности спроведу обавезе које проистичу из Бриселског споразума и када Србија јасно искаже спремност да настави дијалог са Приштином.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара