Мали: Циљ је безбеднији градски превоз

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да је циљ да градски саобраћај буде што безбеднији и за грађане Београда и за возаче, због чега сви надлежни радити на томе да се та безбедност и повећа.

Мали је, поводом за данас најављеног протеста неколико синдиката запослених у ГСП-у, рекао да према његовим информацијама, репрезентативни синдикати неће учествовати у том протесту.

"Руководство ГСП-а је у сталном конктакту са представницима синдиката, а на основу мојих информација, репрезентативни синдикати неће учествовати у штрајку. Њихови захтеви који су везани за безбедност саобраћаја су оно на чему ћемо радити у будућности и на чему већ радимо", рекао је Мали новинарима у Скупштини града, преноси Танјуг.

Додао је да, уколико су захтеви учесника протеста везани за безбедност, они имају право да свој протест на неки начин искажу, а на надлежнима је да заједно раде да се тај проблем реши.

Међутим, како је рекао, статистика коју поједини представници синдиката наводе није тачна, јер је у последња два месеца број незгода у којима су учествовали возачи ГСП-а смањен у односу на исти период прошле године.

"Оно што је битно је да ћемо сви заједно радити на томе да се повећа безбедност саобраћаја у Београду и безбедност јавног превоза", закључио је Мали.

У саопштењу "Саобраћајног синдиката" ГСП-а, који ће учествовати у протесту "Наша борба за право на паузу, одмор и поштовање закона", тврди се да возачи, осим што су уморни и неиспавани, понекад возе и по осам сати без паузе.

Они тврде и да је, од када је уведено осмочасовно радно време, број саобраћајних незгода са кривицом возача ГСП-а повећан.

"Нема потребе за штрајком таксиста"

Мали такође не види потребу за штрајком таксиста и сматра да до њега неће ни доћи, али и да треба наставити разговоре како би били решени постојећи проблеми, што је у интересу и такси превозника и свих грађана.

Мали је рекао и да Град има врло активну сарадњу са таксистима у Београду, која је боља него претходних година, а у том циљу је формирана и радна група која, заједно са таксистима, ради на решавању проблема.

"Резултати су већ видљиви. Захтеви таксиста се односе на неке ствари које су у интересу не само њих, него и грађана Београда, а превасходно је то решење проблема дивљих таксиста", навео је Мали.

Он је додао да је прошле седмице спроведена успешна акција у циљу решавања проблема дивљих таксиста и навео да се са легалним таксистима, Комуналном полицијом и инспекцијом, ради се на томе да се из саобраћаја искључи што већи број дивљих таксиста.

"То јесте био захтев таксиста и ми на томе радимо, а резултати су већ видљиви", рекао је Мали и додао да је други захтев таксиста, на коме се такође ради, везан за давање попуста.

Како је објаснио, таксисти су против давања попуста јер, према њиховом мишљењу, не постоји законска основа за то у такси превозу.

Трећи захтев се, како је навео, односи на решавање питања дивљих таксиста на аеродрому Никола Тесла, а и у том правцу су већ предузети кораци, па се Мали јуче поново састао са директором и директором за безбедност Аеродрома "Никола Тесла".

Најавио је да ће у суботу посетити Аеродром да се на лицу места увери како све функционише по овом питању.

Како је додао, последњи захтев таксиста је био везан за састанак у Министарству финансија око репрограма њихових пореских обавеза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се