Линта: Лицимерна кампања Хрватске против Шешеља

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је као лицемерну кампању која се у Хрватској води против Војислава Шешеља.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта каже да испада да је Војислав Шешељ једини кривац за рат и сва страдања, преноси Танјуг.

"То је још један неуспешан покушај хрватског руководства да Хрватску представи као жртву која је водила праведан рат, а Србију и крајишке Србе као злочинце и агресоре", пише Линта који, истовремено, осуђује Шешељеву политику Велике Србије, јер сматра да није реална и озбиљна.

Он, међутим, примећује да, с друге стране, хрватско руководство није показало спремност да осуди политику првог хрватског председника Фрање Туђмана, чији је главни циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба.

Хрватско руководство није ништа учинило ни на кажњавању одговорних за бројне злочине над Србима, није створило услове за одржив повратак прогнаних Срба својим кућама и не чини ништа на процесуирању појединаца и група који отворено шире говор мржње према преосталим Србима у Хрватској, наводи Линта у саопштењу.

Апелује на Тужилаштво Хашког трибунала да преиспита правоснажну пресуду у предмету "Готовина и други" у операцији "Олуја", да би се дошло до истине, задовољила правда за жртве и расветлили бројни злочини над Србима који су се десили на територији Хрватске.

По правоснажности пресуде у овом предмету дошло се до нових чињеница, пошто су обављене ексхумације из две групне гробнице са локација "Света Маре" у Шибенику и "Градско гробље" у Задру крајем 2012. и средином 2013. године, са којих је ексхумирано 87 посмртних остатака, подсећа Линта.

Линта наводи и чињеницу да је Претресно веће Хашког суда априла 2011. године донело једногласну пресуду да су припадници хрватског руководства на челу са Туђманом извели удружени злочиначки подухват с циљем етничког чишћења Срба из Хрватске.

Нажалост, новембра 2012. године, указује Линта, Жалбено веће Хашког суда је донело неправедну и срамотну одлуку да ослободи хрватске генерале Анте Готовину и Младена Маркача, што би требало да значи да су крајишки Срби сами себе протерали, гранатирали своја места, сами себе убијали.

Линта закључује да би зато било добро да Хашки суд призна своју грешку, јер би то било у интересу истине, правде и жртава, пошто у супротном Хрватска никад сама неће да осуди одговорне за бројне злочине над Србима.

Хрватски политичари су осудили пуштање Војислава Шешеља и тражили од Хашког суда да га врати у притвор због његове, како су образложили, великосрпске и ратнохушкачке реторике, исказане по повратку у Србију.

Шешељ је у притвору провео скоро 12 година, а пуштен је на привремену слободу из, како је Хашки трибунал образложио, хуманитарних разлога, због погоршаног здравственог стања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије