Читај ми!

Ускладити пољопривредне прописе са ЕУ

Србија мора да спроведе реформе у области пољопривреде, руралног развоја и безбедности хране како би се на европском путу ускладила са регулативама ЕУ, истакли су учесници у преговорима Србије и ЕУ на седници скупштинског Одбора за европске интеграције у Тополи.

Представник Министарства пољопривреде Дарко Јакшић рекао је да се пољопривредна и ветеринарска политика и политика руралног развоја у Србији, као и безбедности хране, знатно разликују од структуре ЕУ и да их је неопходно ускладити, преноси Танјуг.

Јакшић је упознао посланике са структуром преговарачке групе и њеним задацима, и нагласио да су преговарачке подгрупе формиране 2013. године.

"За поглавље 11 обављен је експланаторни скрининг у марту, а билатерални у мају. За поглавље 12 експланаторни у фебруару, билатерални у октобру", рекао је Јакшић.

Подсетио је и да је Извештај ЕК о напретку Сбрије за 2014. годину недавно представљен и да је оцењен генерално напредак у поглављу 11. Позитивно је оцењено, како је додао, то што је Србија усвојила Стратегију пољопривреде и руралног развоја.

Сања Мешановић из преговарачког тима Србије са ЕУ је додала да су до сада завршени скрининзи за 22 поглавља. Прошле недеље је Бриселу заврсен скрининг поглавља 7 (право интелектуалне својине) и 13 (рибарство), као и да ће следеће недеље бити скрининг поглавља које се тиче животене средине.

Амбасадор Словеније у Србији Франц Бут, који присуствује седници, казао је да кад Србија уђе у ЕУ мора да следи заједничку пољопривредну политику и тада више неће имати властиту.

"Не постоји заједничка пореска политика или индистријска, постоје само стандарди и програми, али у пољопривреди да нема властите пољопривредне политике. Неће се радити кад уђете у ЕУ на основу српских закона у пољопривреди, већ ћете следити регулативу ЕУ“, нагласио је Бут.

Бут, који је био главни преговарач Словеније за погљавље о пољопривреди, истакао је да је буџет ЕУ за пољопривреду 40 осто и да то не значи да ће толико припасти Србији, јер је то буџет за заједничку пољопривредну политику.

Седница Одбора за европске интеграције почела је око 10 сати, а сазвао ју је председник Одбора Александар Сенић. Седница ће сутра бити настављена у Аранђеловцу. На седници ће бити речи и о доступности и начинима коришћења средстава из предприступних фондова ЕУ за рурални развој.

Седници присуствује амбасадор Словеније у Србији Франц Бут, Сања Мешановић из преговарачког тима Србије са ЕУ, представници локалних самоуправа и цивилног сектора.

Председник Одбора поручио је да је ово први пут да се седница Одбора одржава ван Скупштине Србије од када је формиран Одбор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара