Читај ми!

Фернандес: Аргентина неће признати Косово

Амбасадор Аргентине у Београду Рикардо Фернандес оценио је да Срби и Аргентинци имају веома блиске и пријатељске односе. Губљење је времена убеђивати Аргентину да призна Косово, поручује амбасадор.

Рикардо Фернандес каже да је Аргентина у тешким тренуцима увек била уз Србију, и да чак ни 1999. године амабасада ове земље није прекидала рад. Истиче да је Аргентина апсолутно привржена поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности УН, јавља Танјуг.

"Желео бих да напоменем да, када причамо о Косову, на пример са другим амбасадама, увек под наводнике стављамо 'самопроглашено'", рекао је Фернандес.

На питање да ли би Буенос Ајрес, у случају евентуалних притисака, могао да промени такав став, Фернандес је одговорио: "Не, чак и када би било притисака, они не би могли да утичу на наш став. То би било губљење времена."

Говорећи о обележавању 86. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Аргентине, Фернандес је напоменуо да су свечаност и изложба приређена тим поводом биле начин да се осветли дуг период добрих односа двеју земаља.

"Ви имате ту реч 'инат', која одлично описује једну од карактеристика које су нам заједничке", казао је уз осмех Фернандес, који је на служби у Србији од марта 2013. године.

Он је напоменуо и да су, поводом обележавања годишњице успостављања односа, туристичка мапа Аргентине и брошура о дестинацијама у тој земљи преведене и на српски језик.

Свесни смо да је сада овде мало људи којима би то могло користити, али желели смо да укажемо на значај који придајемо вашој земљи, рекао је амбасадор Фернандес.

Нада се да ће и економски односи две земаљe бити унапређени и додао да има аргентинских предузећа заинтересованих за инвестирање у Србију.

Неке аргентинске компаније које већ послују у региону - у Италији, Румунији, Бугарској или Турској - могле би да размотре могућност да се позиционирају и у Србији, рекао је Фернандес и додао да простор за јачање привредне сарадње види пре свега у области пољопривреде, здравства и одбране, у виду обука и мировних мисија.

Аргентина, на пример, у области пољопривреде располаже технологијама за повећање приноса чак за 60 одсто у периоду од пет година, што би могло бити једно од поља будуће сарадње, напоменуо је Фернандес.

Амбасадор Фернандес се нада и да ће предстојећа посета првог потпредседника Владе Србије и шефа дипломатије Ивице Дачића Аргентини крајем новембра допринети даљем унапређењу билатералних односа, посебно у области привреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара